Още по темата

Германското правителство е посочило, че ислямизацията на турската вътрешна и външна политика е превърнала страната в център за ислямистките групировки, действащи в региона, се казва в конфиденциален документ, видян от германската държавна телевизия АРД, информира ДПА.

В резултат от нарастващата ислямизация на вътрешната и външна политика на Анкара от 2011 г. Турция се превърна в централна платформа за действия за ислямистките групировки в близкоизточния регион, се казва в отговор на правителството към запитване на опозиционната партия Левите.

Документът е бил изготвен от германското вътрешно министерство в отговор на запитване на депутата от Левите Севим Дагделен и е базиран на информация на германската разузнавателна служба (БНД), съобщи днес АРД.

Многократното изразяване на солидарност и действията в знак на подкрепа за египетското ислямистко движение "Мюсюлмански братя", за Хамас и за въоръжените ислямистки опозиционни групи в Сирия от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган изтъкват тяхното идеологическо сходство, се казва в отговора на германското правителство.

Това е първият случай, при който германското правителство свързва турското правителство с ислямистка въоръжена група. Хамас се смята за терористична организация от ЕС, Израел и САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер като цяло запазиха неутрална позиция по отношение на външната политика на Турция и не са осъдили масивната чистка, извършвана от турските власти срещу заподозрени поддръжници на опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли.

В друга част на конфиденциалния документ министерството на вътрешните работи на Германия е посочило, че текстът не може да бъде публикуван, тъй като това може да окаже заплаха за "благополучието на германската държава", посочва АРД.

В периода на лоши отношения между Русия и Турция след свалянето на руския бомбардировач и Москва обвиняваше турското правителство и Ердоган във връзки с терористите от "Ислямска държава", че търгуват петрол с тях. 

Това е поредното доказателство за влошаването на отношенията между Анкара и Берлин. 

Преди повече от седмица Ердоган обвини канцлера Ангела Меркел, че Германия храни терористите, но това е бумеранг, който може да се върне и да я удари, съобщи британският "Експрес". 

Това бе поредният коментар на Ердоган на фона на атаките към политиката на отворени врати на Меркел. 

Освен това Турция настоява ЕС да й плати 3 милиарда евро, за колкото се договориха през март, за да задържи южната ни съседка мигрантите на нейна територия. Те надхвърлят вече 3 милиона души - толкова са само сирийците. На кантар е и сделката за отпадането на визите за турските граждани. 

От Дания искат незабавно прекратяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС

Бъчварова: Политиката ни към Турция остава същата

Йотова: Визите за Турция едва ли ще отпаднат