Още по темата

Френският премиер Манюел Валс заяви, че съдебното решение за преустановяване на забраната за носене на буркини в средиземноморски град не слага крайна на фундаменталния дебат, предаде Асошиейтед прес.

Валс написа на страницата си във "Фейсбук", че заклеймяването на буркините "по никакъв начин не поставя под въпрос личната свобода" и че става дума за заклеймяване на "смъртоносния, ретрограден ислямизъм".

"Буркините не са религиозен символ, а утвърждаване на политическия ислям в общественото пространство", написа той.

Решението за преустановяване на забраната за носене на буркини в град Вилньов-Лубе отваря пътя за съдебни дела в близо 30 други града с подобни ограничения, ако кметовете откажат да отменят заповедите си, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът социалист подкрепи въвеждането на забраните и заяви в коментара си, че "мълчанието е равнозначно на малко отстъпление".

Някои жени във френското правителство открито изразиха несъгласие с позицията му.

ООН приветства решението на Държавния съвет на Франция да преустанови действието на забраната за носене на буркини във Вилньов-Лубе, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Стефан Дюжарик.

"Приветстваме това решение. Мисля, че достатъчно ясно изказахме становището си, че достойнството на хората трябва да бъде уважавано", каза той.