35

И кономическите връзки между Европейския съюз и САЩ са по-добри, от когато и да било. Но действията на Вашингтон внушават опасения, че идва краят на епохата на процъфтяване, гласи анализ на "Дойче веле" 

От няколко месеца в министерството на икономиката и енергетиката на Германия цари тревога. По-точно от момента на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Своя апогей тези страхове достигнаха във вторник, 27 юни, когато американският министър на търговията Уилбър Рос отказа да посети Германия, въпреки че визитата му беше съгласувана отдавна.

Тръмп отказа да се ръкува с Меркел

Защо капитализмът създава безмислени работни места?

Рос трябваше да пристигне в Берлин на преговори с германския министър на икономиката и енергетиката Бригите Циприс, а след това да се срещне с канцлерката Ангела Меркел.

Както обясниха във Вашингтон, срещата е трябвало да бъде отложена заради Тръмп, който внезапно поканил Рос на разговор. Германското министерство не коментира неочаквания провал на разговорите, но медиите се опитаха язвително да представят, как би изглеждал отказът на всеки германски министър да лети за САЩ под предлог покана за разговор с Меркел.

Целта на визитата на Рос беше опит да се избегне конфронтацията в търговските отношения между Германия и Евросъюза, от една страна, и САЩ, от друга. Това трябваше да бъде последният подобен опит преди срещата на Г-20 в Хамбург в началото на юли. Още по времето на своята предизборна кампания Доналд Тръмп обеща да поправи „дисбалансът в световната търговия“, за което, след като влезе в Белия дом, той провъзгласи курс на промяна на свободната търговия и въвеждането на протекционизъм.

От какво е недоволен Тръмп

Администрацията на Тръмп обвинява Китай и редица европейски държави, преди всичко Германия, в използването на нечестни методи за постигането на положителен баланс в търговията със САЩ. Цифрите на търговския дефицит на САЩ наистина впечатляват, отбелязва ДВ.

През 2016 г. САЩ са продали стоки и услуги с 481 милиарда долара по-малко, отколкото са внесли. А Германия, обратното, с 272 милиарда евро повече. През първото тримесечие на 2017 г. с нито една друга държава Германия не е имала такъв голям търговски дисбаланс, както със САЩ. При това дисбалансът отново е полза на Германия.

Обяснението на цифрите

Мащабите на цифрите в германско-американски икономически връзки се обясняват с важността на Америка като търговски партньор на Берлин. Германските компании са създали в САЩ 672 хиляди работни места и са третият по големина чуждестранен работодател. 70% от износа на Германия – доставка на продукция за заводите в САЩ в рамките на общия производствен процес.

А над половината от германския износ са полуфабрикати и оборудване, например, стоки на германското машиностроене, които в крайна сметка усилват позициите на американската индустрия. Такива са данните на министерството на икономиката и енергетиката на ФРГ.

Кого обвиняват във Вашингтон

В САЩ обаче обръщат внимание върху други факти. Така, през март тази година Вашингтон обвини Китай и Германия в дъмпинг при износа на стомана за САЩ. Администрацията на Тръмп смята, че чуждестранните доставчици продават своята продукция под нейната себестойност.

Макар че ставаше дума основно за китайски фирми, претенции бяха предявени и към две германски компании - "Salzgitter" и "Dillinger Hütte".

Тръмп е недоволен от търговския дефицит на САЩ

През април Доналд Тръмп нареди да се започне разследване в тази сфера във връзка с вероятната заплаха за националната сигурност на САЩ. Както той подчерта „стоманата е важна както за нашата икономика, така и за нашите военни. Това не е област, в която ние можем да бъдем зависими от други страни“.

Освен стоманата във Вашингтон проверяват и доставките в САЩ на алуминий и корабната продукция. Недоволство предизвиква и продажбата на германски коли в САЩ и доста по-скромното представяне на американската автомобилна индустрия в Германия.

Мерки и контрамерки

В качеството на възможен отговор на този търговски дисбаланс администрацията на Тръмп допуска въвеждането на протекционистични мита върху чуждите стоки. За момента става дума само за стоманата.

Това обаче нарушава действащият днес в света принцип на свободната търговия и навярно ще провокира контрамерки. В деня, в който бе отменена визитата на американския министър на търговията Уилбър Рос по адрес на Вашингтон много решително се изказа еврокомисарката по търговията Сесилия Малстрьом.

Тя се обяви срещу протекционистките мита, наричайки ги „несправедливи“ и даде да се разбере, че Евросъюзът ще отговори реципрочно в случай на тяхното въвеждане в САЩ. Малстрьом също така осъди търговския протекционизъм като цяло, подчертавайки, че такива страни като Русия, Бразилия, Китай и Индия вече нарушават принципите на свободната търговия, а преходът на САЩ към протекционизъм само ще задълбочи тази тенденция.

Завръща ли се ТТИП?

Впрочем, Вашингтон в момента само напипва своята бъдеща линия по този въпрос. Така, министърът на търговията Рос, който неочаквано отмени визитата си в Германия, също толкова неочаквано произнесе видеореч на конференцията на ХДС – в присъствието на федералния канцлер.

В нея той подчерта готовността на САЩ да възобнови преговорите с ЕС по договора за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство /ТТИП/. Преговорите вървяха 3 години и бяха замразени с идването на Тръмп в Белия дом. Теоретично споразумението може да реши много от днешните търговски противоречия, за което напомни и Ангела Меркел, отговаряйки на изказването на Рос.

В изказването си американският министър също така повтори и част от предишните заплахи на Вашингтон, така че да се говори за затопляне е твърде рано. Освен това, Рос за пръв път даде ясно да се разбере към какво се стреми администрацията на Тръмп: „Ние искаме да получим от европейците този дял от пазара на втечнен природен газ, който сега имат други страни“.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 11 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 19 минути

Той се очаква на пазара това лято

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 3 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 4 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове