Още по темата

По време на Втората световна война дядо ми се опитва да спаси живота на двама полски евреи, но не успява, разказва Ян Чиенски, редактор в POLITICO, в обширен коментар за новия полски законопроект за Холокоста.

Смъртта на Райх (фамилията на евреинът, който дядото на Чиенски опитал да спаси) и 10-годишният му син Авраам, и проваленият опит на дядо ми да ги защити, кореспондира с това, което се случва във Варшава в момента – приемането на

нов закон, който ще направи незаконно обвързването на „полската нация“ или „полската държава“ с военните престъпления на нацистка Германия.

Полша: Лагерите на смъртта у нас не са полски

Целта на този закон е да сложи край на практиката на някои медии да ползват термина „полските лагери за смърт“, за да опишат концентрационните лагери, построени от нацистка Германия, върху окупираната полска територия. Но мнозина извън страната виждат закона като усилие да скрият сложната – а понякога и неприятна – история на войната в Полша.

Тази сложност се вижда от историята на собственото ми семейство.

През август 1942 г., когато Полша е под немска окупация, дядо ми Станислав администрира малък имот в Гоголов, в югоизточната част на страната. Той имал нужда от работник, който да поправи водосточните тръби на една сграда и местният командир на Гестапо му изпратил тенекеджия от гетото в близкия град  Фристак.

Това бил Райх, а дядо ми трябвало да подпише бележка, че ще го върне в гетото щом свърши работата. Наказанието за неизпълнение на споразумението било смърт. Дядо ми взел Райх и сина му и двамата прекарали няколко дни в Гоголов.

На 15 август баба ми и дядо ми яздели през Фристак и били спрени на централния площад. Там видели, че германците изпразват гетото и събират стотици евреи в центъра на града. Пияни войници ги биели и ги тъпчели в камиони. Баба ми и дядо ми видели жената на Райх, която им жестикулирала да предупредят мъжа ѝ.

Вижте лицата на чудовищата на Хитлер

Намериха страховито наследство от д-р Менгеле

Много от евреите от Фристак били закарани до ями, изкопани в гората край града. Те били свалени от камионите и разстреляни.

Когато баба ми и дядо ми е прибрали, открили че Райх е много разстроен, той разбрал какво се е случило в града. Предложили му да избяга на юг през Карпатите и да иде в Унгария, където евреите все още били в относителна безопасност, но той отказал, защото говорел полски със силен акцент и се опасявал, че това ще го издаде и той ще бъде върнат на германците.

Тогава дядо ми скрил Райх и сина му в плевнята за няколко дни. Същата вечер двама служители на Гестапо се появили, за да си поискат тенекеджията, но дядо ми им казал, че го е върнал във Фристак. Те повярвали, но предупредили, че всеки опит да се укрият Райх и сина му ще доведе до смърт.

После той и баба ми завели бащата и сина в гората, където те си направили подслон. Месеци наред баба и дядо им носели храна, а Авраам им събирал кестени. През есента обаче започнало да става все по-студено и по-студено и Райх и Авраам се преместили в изоставена хижа, навътре в гората.

„Един ден те имали неблагоразумието да запалят огън през деня“, пише дядо ми в мемоарите си. „Пушекът издал скривалището им.

Някакви селяни, лишени от човещина, гладни за награда, казали на немците какво са видели.

Дойдоха в гората, измъкнаха ги и ги застреляха и двамата. Помощта ни не можа да спаси горките хора, само удължи живота им с няколко месеца“.

Красивите лица на злото в концлагера "Равенсбрюк"

Случаят на финландските евреи-съюзници на Хитлер

Скок към свободата

Това е история, която не се вписва добре в съзнанието на депутатите, които гласуват новия полски закон, касаещ Холокоста.

Преди войната в Полша живеят около 3 млн. евреи, около 10% от населението. Само няколко хиляди оцеляват и повечето от тях напускат страната след войната. Хиляди хора като дядо ми рискуват живота си, за да помогнат на своите еврейски съседи. Израелският център за възпоминание на Холокоста признава, че 6706 поляци са спасили евреи. Но отново – сложно е.

По-малко от 7000 души не е много, предвид размера на еврейското малцинство в Полша преди войната. Холандия има 5595 души, признати, че са спасявали евреи, а само 140 хил. евреи живеят в Холандия преди войната.

Някои поляци спасяват евреи, други ги предават на германците, а трети ги убиват. Огромна част от населението не прави нищо, от части от страх от германските репресии, от части, защото не харесват много евреите.

Всичко това прави новия закон противоречив, независимо колко добри са намеренията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.