Още по темата

В неделя Каталуния гласува на референдум за независимост. Централната власт в Мадрид обяви референдума за незаконен, но въпреки това той се проведе и, според каталунските власти, 90% от гласувалите са се обявили за независимост.

Какво ще последва все още не е напълно ясно, но наблюдатели говорят за три възможни сценария - обявяване на независимост, преговори за отвоюване на още по-голяма самостоятелност на автономната област, песимистите не изключват дори гражданска война, след като денят на референдума бе белязан от насилие и стотици ранени.

Каталуния реши - 90% искат независима държава

ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ В ДЕНЯ НА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Възможно ли е да се появи нова държава в Европа?

Испания е държава, която включва 17 автономни области, една от които е Каталуния. Тук не става дума просто за административно устройство, а за политическо - всяка от тези области има широка законодателна и изпълнителна независимост, има свое автономно парламентарно и регионално управление, свое знаме. Именно това устройство даде основание за насрочването на референдума.

Във всички случаи вероятно предстоят преговори с централната власт в Испания, които ще покажат докъде е готова да стигне Каталуния.

Как се появиха най-новите държави в Европа?

Най-младата държава в Европа е Косово, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Косово: Край на наблюдаваната независимост

От разпада на бивша Югославия на картата на Европа се появиха и Хърватия, Словения, Македония, Черна гора, Босна и Сърбия.

С изключение на Македония, тези нови държави достигнаха своята независимост след тежки конфликти и войни със сърбите. Легитимният довод за началото на процеса на отделяне, обаче, идваше от федералното устройство на югославската държава. Поне юридически, при доброволното обединение на шестте републики съществуваше възможност и някоя от тях да напусне състава на федерацията и да обяви независимост.

По подобен начин, но по мирен път, през 1992 г. се разпадна Чехословакия и от 1 януари 1993 г. се появиха Чешката и Словашката република.

Година преди това се разпадна СССР - съюз на 15 републики. В Европа се появиха новите държави Литва, Латвия, Естония, Украйна, Молдова, Беларус и Русия.

Чехословакия и СССР обаче са по-скоро изключения, тъй като централната власт подкрепяше разпада на федерациите, докато историята показва, че раждането на една нова държава обикновено е доста продължителен процес.

Шотландия например, която също заплаши да се отдели от Великобритания, за да остане в ЕС, е в съюз с Англия от 1707 г.

Шотландия иска да си ходи от Великобритания

През 1930 г. там се създава партия, която първоначално настоява за по-голяма автономия. В началото на 70-те години на XX в, след като край берговете на Шотландия са открити петролни залежи, започва кампания за независимост. През 1979 г. се провежда референдум за създаване на шотландски парламент, който обаче е неуспешен.

През 1997 г. се провежда втори референдум, след който през 1999 г. Шотландия възстановява, след повече от 2 века, своя собствен парламент.

През 2014 ч. Шотландия организира референдум, на който, при рекордно висока избирателна активност - над 80%, мнозинството се обяви против независимост.

Шотландците решиха: Остават във Великобритания 

Възможен ли е сценарият „Каталуния“ в България?

Държавното устройство и Конституцията не предполагат възможност за искане на автономия. В Конституцията, приета през 1990 г. от Великото Народно събрание е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания“.

Джамбазки за Каталуния: В България няма малцинства

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК