Силните снеговалежи блокираха близо 13 000 туристи в швейцарските Алпи. Един от най-известните ски курорти в страната – Цермат, е откъснат от света, съобщава BBC.

Кална лавина затрупа цяло село в Швейцария, 8 се издирват

Пътят до него е затворен повече от 24 часа. Влаковете също са спрени. Според управата в града пристигането и заминаването не са възможни в момента, има вероятност и от прекъсвания на електрозахранването.

ДА ТИ ВЛЕЗЕ ЛАВИНА В КЪЩАТА СНИМКИ

По въздушния мост могат да бъдат извозени по около 100 души на час, в зависимост от метеорологичните условия.

Лавина уби трима в Алпите

От курорта се извеждат единствено туристи, които изрично са пожелали, каза представител на местните власти и уточни, че това не е официална евакуация. Булдозери се използват за преодоляване на преспите, за да може пътищата да бъдат обработени със сол, а местен хотелиер каза, че за разчистването на снега се използват дори контролирани експлозии.

КАК СЕ ЧИСТИ В БЛОКИРАНИЯ КУРОРТ ЦЕРМАТ

 

Свличането на скали и опасността от лавини предизвикаха затварянето на няколко пътища в кантон Вале. Във френските Алпи пък за 24 часа паднаха между 40 и 90 сантиметра сняг. Според френските синоптици подобни снеговалежи се случват веднъж на три десетилетия.

Положението е тежко и в италианската част на планината – Червиния и Сестриере, също са затрупани. Там също в момента се намират хиляди почиващи, отишли да карат ски.В курорта в кантон Вале има около 13 000 туристи. Пътят до там е затворен от вчера сутринта. Влаковете са спрени от снощи и на практика никой не може да влезе или излезе от курорта.

алпи сняг
алпи сняг

Заради огромното количество натрупан сняг туристите нямат възможност да карат ски, нито да се разхождат, спрени са и лифтовете. Затова швейцарските власти изпратиха хеликоптери да превозят част от туристите до близко село.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК