Още по темата

Сексуалните посегателства над жени стават и на „най-високо политическо равнище”.

Това заяви външният министър на Швеция Маргот Валстрьом в свое интервю за шведската агенция "ТТ".

Секс звярът от Холивуд - гост на Обама, плащал на Хилари

Нова бомба: сексуален тормоз и в музикалния бизнес

“Не искам да говоря за това от лична перспектива, но мога да потвърдя, че съществува на най-високо политическо равнище и аз също съм го изживявала”, заяви дипломатът в коментар относно кампанията #metoo в социалните мрежи.

Хаштагът стана популярен след шумния скандал с холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Пред американски медии десетки известни актриси и други жени разкриха, че са ставали жертва на изнасилване или сексуален тормоз от страна на Уайнстийн, който бе отстранен от собствената си компания.

ВИЖТЕ КОИ СА АКТРИСИТЕ, ЖЕРТВИ НА ХАРВИ УАЙНСТИЙН

„Това са смели жени и момичета от цял свят, но като политик се питам какво да направим”, заяви Валстрьом за залелите социалните мрежи истории на жени, станали жертва на подобни посегателства.

„Този призив не е достатъчен. Трябва да доведе до действия”, допълни първият дипломат на Швеция.

Маргот Валстрьом
Маргот Валстрьом Източник: ЕПА/БГНЕС

В миналото тя беше еврокомисар, когато председател на ЕК бе Жозе Барозу. В мемоарите си от 2014 Валстрьом описва как по време на вечеря с лидери на ЕС усетила ръка върху бедрото си.

 "Лицето, седящо до мен, започна да ме ухажва. Това беше съвършено нереално", пише тя в книгата. Впоследствие говорила с Барозу, който определил случката като „напълно неприемлива”.