Още по темата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува остро германския канцлер Ангела Меркел за това, че не е спряла гласуването, при което германският парламент призна за геноцид масовото избиване на арменци през 1915 г., предаде ДПА, като се позовава на публикации в турски вестници.

Ердоган не изключи възможността за санкции от страна на Турция заради решението на Бундестага.

Припомнете си решението на Бундестага във видеото горе

Турският държавен глава посочи, че не разбира защо германският канцлер Ангела Меркел не е попречила на партията си, за да не гласува за приемането на мярката.

Той каза още, че канцлерът е обещала да направи всичко, което може, за да предотврати признаването на извършването на арменски геноцид.

"Сега се чудя: как след подобно решение германските лидери ще могат да погледнат в лицето мен и нашия премиер", каза Ердоган в интервюта, публикувани в няколко вестника, включително в. "Хюриет" и проправителственото издание "Йени шафак".

Той отказа да уточни какви мерки ще приложи Турция в отговор на решението на Бундестага.

Турция повика посланика си в Берлин за консултации след вота в четвъртък в Бундестага.

Ердоган предупреди още, че Германия може да загуби "важен приятел" и припомни, че в страната живее много голяма турска общност.

Турският президент посочи, че решението на Бундестага е турско-германски проблем и няма да засегне споразумението с ЕС за намаляването на бежанския наплив към ЕС.

Той обаче остана критичен относно напредъка на Европа по нейната част от споразумението.

По-късно Ердоган заяви и, че обвиненията в арменски геноцид представляват "шантаж" и неговата страна никога няма да ги приеме.

"Темата в случая не са арменците. Арменският въпрос се използва навсякъде по света като практическо средсдтво за шантаж срещу Турция", каза Ердоган в реч по телевизията.

Междувременно и Русия зае позиция по повод решението на Бундестага.

"Решението на германския Бундестаг да признае геноцида на арменците е резултат от нежеланието на Турция да бъде истински партньор на ЕС по редица въпроси", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в предаването „Вести в събота“ на руската телевизия.

"Навярно роля са изиграли и някакви съображения, които са подтикнали инициаторите на това гласуване да го предложат точно сега, но аз не мога да правя спекулации по тази тема. Естествено, узнахме, че се готви такова гласуване, но в най-последния момент", добави той.

"Предполагам, че всичко в крайна сметка се дължи на нежеланието на Турция наистина да бъде партньор по редица въпроси, заради нейните опити периодично да вдига скандали, да оскърбява своите партньори, в това число в Европа", подчерта Лавров и добави:

"Считам, че тяхната (на турците) реакция на решението на Бундестага е напълно неадекватна".

Както вече бе съобщено, Бундестагът прие с абсолютно мнозинство резолюция, в която масовите убийства на арменци в османската империя се определят като геноцид.