Още по темата

Нетната миграция във Великобритания остава на рекордно високо равнище - 327 хил. души годишно, съобщи националната статистическа служба на Обединеното кралство.

Поставен е рекорд по броя на пристигналите от България и Румъния –

общо 61 хил. души от март 2015 до март тази година.

В същото време нетната миграция от Полша и от още седем източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., е намаляла от 51 хил. на 40 хил. души.

"Притокът на румънци и българи достигна нов максимум, макар това да се компенсира от спадането на общата миграция от държави извън Европейския съюз", посочват от статистическата служба.

Нарасналият брой мигранти бе посочен като една от причините, обусловили изхода от референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Бившият премиер на страната Дейвид Камерън настояваше за по-строг контрол срещу миграцията от ЕС и нарече недопустим факта, че нетната миграция надхвърля 300 хил. души годишно.

Същата линия застъпва сега и Тереза Мей, която го наследи на поста министър-председател.

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания,

след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава вестник "Дейли телеграф".

По този начин ще могат да бъдат контролирани броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство, заяви Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на миграцията.

Понастоящем във Великобритания работят 2,1 млн. граждани на ЕС, което е рекорден показател от влизането на страната в ЕС насам.

Бившият лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, който е известен с евроскептицизма си, също коментираше високата имиграция, като водещ проблем за страната, който пречи и на социалния живот във Великобритания. (Вижте във видеото горе)