Още по темата

Каталуния прие план за действие „за мирно движение към независимост, избягвайки насилието”. Това заяви бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон на пресконференция в Брюксел. Той добави, че движението за независимост все пак трябва да се забави. 

И декларира, че няма да иска политическо убежище в Белгия. "Не бягам от правосъдието. Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие", добави той. Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно, посочи той на пресконференция в отговор на въпрос. 

Карлес Пучдемон определи обвиненията срещу каталунските лидери за "безпочвени"

и каза, че е отишъл в Брюксел да повдигне каталунския въпрос в сърцето на ЕС, предаде "Ройтерс". Според него, ако бъде осъден, Европа ще плати висока цена.

Каталуния с нов премиер и още промени след обявената независимост

Какво ще направи Испания оттук нататък

"Не можем да изградим република върху цялото това насилие", каза той, добавяйки, че ако това означава "забавяне на процеса, тогава трябва да помислим за разумна цена, която да платим".

Бившият премиер заяви, че все още се чувства като "глава на каталунската юрисдикция" и от тази си позиция ще се обърне към целия свят. 

ВИЖТЕ КАТАЛУНИЯ СЛЕД ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

„Регионалното правителство се опитваше да използва всички възможности за диалог с Мадрид, но осъзнавайки невъзможността за това, беше принудено да провъзгласи независимост.

Пучдемон ще признае резултатите от изборите през декември, стана ясно още от изявлението му.

Пресконференцията се излъчва директно от каталунската телевизия „324”.

В същото време испанският конституционен съд съобщи, че прекратява декларацията за независимост

на регионалните власти. Според съдебни източници, на пленарно заседание документът е бил временно спрян като последната поредица от мерки от страна на Мадрид за потискане сепаратистките действия на Каталуния.

По-рано очакванията бяха уволненият лидер на каталунското правителство да поиска политическо убежище в Белгия. Той избяга в Брюксел, след като властите в Мадрид отнеха автономията на Каталуния и му повдигнаха обвинения в организиране на бунт.

Сепаратист номер 1, както е наричан, е наел адвоката Пол Бекаерт, специализиран в миграционни дела. 

Преди 7  години наетият от него адвокат е представлявал пред белгийските власти двама баски сепаратисти от ЕТА с молба за убежище, което е било отказано.

През последната година 50 граждани от страни на Европейския съюз са потърсили убежище в Белгия, с минимален шанс за успех, посочват експерти.

Присъствието на Пучдемон и неговите министри, пристигнали в Белгия се оказва

кошмар за крехката стабилност на белгийското коалиционно правителство.

От една страна фламандските националисти подкрепят каталунската кауза, а от друга френско говорящите коалиционни партньори начело с премиера Шарл Мишел отстоява позицията на ЕС, за спазване на испанската конституция.

В неделя държавният секретар по убежището и миграцията на Белгия Тео Франкен не изключи възможността Пучдемон да получи убежище, но премиерът Мишел отвърна, че това не е на дневен ред и помоли министъра „да не налива масло в огъня”.

Испанските власти закриха официалния сайт на отстранения от длъжност лидер на каталунското правителство Пучдемон и портала, свързан с останалите вече бивши членове на регионалното правителство, съобщи испанският в. „А Бе Се”.​

България, САЩ и НАТО с Испания срещу Каталуния

Започнa се: град в Каталуния обяви независимост

В неделя се проведе огромен протест на противниците на отделянето на Барселона от Испания. 

В петък каталунският парламент прие резолюция за провъзгласяване на независима република. Гласуването беше тайно. Минути след като Каталуния обяви независимост, испанският Сенат ограничи самоуправлението на Каталуния и одобри предложението на правителството в Мадрид да бъде задействан член 155 от конституцията, който досега не бе прилаган. Това означава, че се въвежда пряко управление на Каталуния и се отнемат правомощията на регионалните власти.Премиерът Мариано Рахой уволни каталунския премиер и членовете на правителството, разпусна парламента на областта и насрочи регионални избори на 21 декември избори. 

Самият Пучдемон може да участва в новите избори. Ако бъде осъден обаче заради действията му, определяни като метеж, го грозят до 30 години затвор. 

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се". В събота каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви, че смята да продължи да върви по пътя на изграждане на самостоятелна държава и призова каталунците да оказват мирна съпротива на решението на централните испански власти. 

Каталуния реши - 90% искат независима държава

700 000 по улиците в Каталуния, Стоичков с позиция

Над 90% от участниците в местния референдум гласуваха за независимост на Каталуния на 1 октомври, но самите участници бяха по-малко от половината от каталунските избиратели. Участваха 2,28 млн. 5,31 милиона каталунци с право на глас, като 90,18% от участниците в референдума гласуваха за независимост. Мадрид смята този референдум за незаконен и отказва да признае резултатите му. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК