Още по темата

Германските консерватори и социалдемократи постигнаха тази сутрин споразумение по план за започване на официални преговори за съставяне на коалиционно правителство, предадоха световните агенции, като се позоваха на източници от партиите.

Това увеличава шансовете да се сложи край на месеците на политическа несигурност в Германия след парламентарните избори през септември, която отслаби ролята на страната на международната сцена и повдигна въпроси колко дълго ще остане на поста канцлерът Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Ангела Меркел е против провеждането на нови избори в Германия

Обрат в Германия, социалдемократите съгласни на Меркел

Споразумението отваря пътя за подробни преговори следващите седмици. За да бъде прието окончателно, е необходимо днес то да бъде одобрено от партийните ръководства на консерваторите и социалдемократите, посочва Франс прес.

Одобрен е план от 28 страници за преговори,

отбелязва Би Би Си (BBC). Проучвателните преговори беше предвидено да завършат още снощи. Последната среща обаче се проточи повече от 24 часа.

Политиците обаче успяха да постигнат съгласие по ключови въпроси като миграцията. Те планират да ограничат пристигането на търсещите убежище до около 200 000 годишно. В проекта се говори и за

ограничаване на броя на мигрантите, които ще могат да се присъединят към семействата си в Германия на 1000 души на месец.

Разговорите се фокусираха и върху данъчните промени, твърдят германски медии. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел се опитва да премахне данъка за солидарност, платен за развитието на бивша комунистическа източна Германия. Социалдемократите обаче при преговорите не са успели да постигнат съгласие за повишаване на данъка на богатите, посочват официални лица пред ДПА.

На преговорите консервативният блок и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шулц се договориха и за „създаване на стабилно и дееспособно правителство“, което да се се стреми към по-силен ЕС. В документа е записано, че преговарящите политически сили възнамеряват да постигнат „пробив в европейската политика“.

Постигнато е и споразумение за увеличаване на разходите за развитие на ЕС.

„Искаме да укрепим ЕС финансово, за да може той по-добре да изпълнява стоящите пред него задачи. Ще направим това в рамките на новия многогодишен бюджет“, се казва в документа. „Готови сме да увеличим вноските на Германия в бюджета на ЕС.“

Германия в най-тежката си политическа криза

Германия няма правителство. Какво ще стане с Меркел

Меркел след провала: По-добре да има нови избори

Първите преговарящи пристигнаха на мястото на преговорите в централата на ГСДП в столицата Берлин в 8 ч. (9 ч. българско време) вчера. Лидерите  започнаха своите разговори половин час по-късно. Ръководството на социалдемократите ще трябва да спечели подкрепата на партийните членове за коалиционното споразумение, което се сблъсква със съпротива сред тях поради опасения, че може още повече да отслаби партията, след като на изборите на 24 септември тя постигна най-лошия си резултат от създаването на съвременната Федерална република през 1949 г.

Ако преговорите се бяха провалили,

единствените оставащи варианти за Меркел щяха да бъдат съставяне на правителство на малцинството или свикване на нови избори. Първоначално ГСДП отхвърли възможността за нова коалиция с Меркел, но преосмисли позицията си след провала на преговорите между консерваторите на канцлерката и други две партии.

Ако бъде съставено ново коалиционно правителство, Меркел ще застане начело на най-голямата икономика в Европа с четвърти канцлерски мандат. Социалдемократите обаче трябва да одобрят на партийна конференция на 21 януари воденето на преговори за подновяване на ръководената от Меркел коалиция, управлявала Германия осем от 12-те години, в които канцлерката е на власт.

Партийни служители очакват преговорите за ново коалиционно споразумение да продължат до април.

Ангела Меркел, която се ползва с голямо уважение в чужбина, се нуждае от преговорите, за да избегне по-нататъшно отслабване на личния ѝ авторитет и намаляване на международното влияние на Германия, не на последно място в Европейския съюз.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК