Още по темата

Крайбрежните домове и офиси във френската столица Париж са нащрек, след като река Сена продължава да покачва нивото си и заплашва да залее бреговете, съобщава Би Би Си (BBC).

ВИЖТЕ ПРЕЛИВАЩАТА РЕКА СЕНА В СНИМКИ

Някои мазета в града вече са протекли, след като обилните дъждове препълниха реката.

Очаква се нивото на Сена да нарасне с още няколко метра този уикенд.

Много пътища в региона вече са залети, трафикът на лодки по реката, включително туристическите, е прекъснат.

Историята на войника, който следи нивото на Сена

Редки снимки на Париж по време на "Голямото наводнение"

Нивото на водата се очаква да стигне 6 метра, което е поне 4 метра над нормалното ниво на реката. Статуята на един Кримски войник на Понт де л'Алма по традиция се използва като маркер за водните нива в града.

В петък водата беше до средата на бедрото му – не толкова висока, колкото при наводненията от 1910 г., когато е достигнала врата му и потопила града в продължение на два месеца.

Междувременно

от съображения за сигурност музеят Лувър затвори за посетители долното си ниво, където се помещават ислямските изкуства.

В предградието Вилньов сен Жорж, наводненията принудиха някои жители да се придвижват с лодки. Наводненията раздвижиха и друг обитател на Париж – плъховете, като гризачите са изчезнали от канализацията.

Кметът на Париж Ан Идалго каза, че градът се справя, но отбеляза, че наводненията, съчетани с последните летни горещи вълни, са „очевидно въпрос на адаптиране към климатичните промени в града“.

Тя също така предупреди, че високите нива на водата ще останат в следващата седмица, тъй като нивата на водата „бавно спадат“ поради наводнената почва в региона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.