Още по темата

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич беше признат за виновен по обвинението в геноцид заради жестокостите по време на войната в Босна през 90-те години на миналия век.

ВИЖТЕ КАСАПИНЪТ ОТ БОСНА В СНИМКИ

Той беше осъден за клането на над 7000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. и за обсадата на Сараево, в която загинаха повече от 10 хил. души.

Според Холандия е имало тайно споразумение на САЩ, Великобритания и Франция за Сребреница

Сребреница още скърби - 21 години след геноцида

Ратко Младич беше осъден на доживотен затвор,

съобщи Би Би Си (BBC).

Преди това той беше отстранен от съдебната зала в Хага, след като се разкрещя на съдиите, четящи присъдата му за военните му престъпления. Това се случи, след като съдията отхвърли искането на адвоката на Младич да отложи заседанието по здравословни причини. Заседанието беше прекъснато за пет минути по молба на Младич, който поиска да отиде до тоалетната.

Паузата обаче се удължи, тъй като му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински преглед. След като адвокатът му информира съдията, че Младич е вдигнал кръвно, а съдията отказа да отложи заседанието, генералът се развика на съдиите:

„Те лъжат, вие лъжете. Не се чувствам добре“.

Делото продължи след отстраняването на Младич. Той беше изпратен в отделна стая, където ще чуе дългоочакваната присъда по телевизията.

Съдия Алфонс Ори потвърди решението на съдебния състав, че в Сребреница е извършен геноцид. Не имало намерения за геноцид обаче в други шест общини – Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча.

Бившият военен лидер на босненските сърби познат като „касапина от Босна“ беше изправен пред 11 обвинения, включително в геноцид, нарушаване на законите и принципите на войната и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), отнела живота на над 100 000 души.

74-годишният подсъдим отхвърли всички обвинения.

Генерал Младич ще обжалва присъдата.

Това съобщи пред репортери неговият син Дарко Младич, след като чу решението. „Тази присъда е несправедлива, противоречи на фактите и ние ще се борим с нея чрез обжалване“, каза той и допълни, че „днешното правосъдие е заменено от военна пропаганда“.

Процесът срещу „касапина от Босна“ е последното дело пред международния трибунал, който ще затвори врати следващия месец. Той продължава вече четири години и е едно от най-значимите дела за военни престъпления в Европа след Нюрнбергския трибунал отчасти заради мащабите на извършените престъпления.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК