Още по темата

„Това е определящ момент за нашата сигурност. Светът определено е по-опасно място, отколкото преди няколко години. И НАТО реагира бързо и решително. Утроихме силите си за бързо реагиране, създадохме нови центрове на изток и продължаваме да развиваме ключови способности като балистичната противоракетна отбрана срещу заплахи извън евроатлантическата зона”, коментира във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вижте още за срещата на НАТО във Варшава в галерията.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Алиансът преминава от стратегия на подкрепа за партньорите в Европа към сдържане на Русия, но ще продължава да сътрудничи с Москва там, където е възможно.

„Централна тема на срещата на високо равнище ще бъде по-нататъшното развитие на подхода на НАТО по отношение на Русия, която трябва да е силна и балансирана – силна в план на сдържане на агресията към Европа. Затова един от най-важните въпроси на срещата ще бъде преминаването от стратегия на подкрепа за съюзниците, която бе първия отговор на НАТО към незаконното поведение на Русия в Крим, към фаза на сдържане. Алиансът не се е фокусирал върху това в течение на четвърт век, а сега го прави“, каза Картър.

„В същото време НАТО ще продължава да работи с Русия там, където е възможно и както в края на студената война е открит за по-широко сътрудничество с нея“, добави Картър.

Комунистическите призраци на Варшава дебнат НАТО

Бивш шеф на НАТО за оръжията на Русия и българската връзка

Плевнелиев: Никога няма да признаем Крим за руски

На този фон прозвуча нова руска заплаха. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви в интервю за вестник „Коммерсант” след визитата си в Молдова, че стъпката към Румъния ще означава отделяне на Приднестровието.

„Фактът си остава факт, той е безспорен дори за най-яростните привърженици на обединението с Румъния: Ако Молдова направи крачка в посока към Румъния, Приднестровието само по себе си ще се откъсне при този остър завой”, предупреди Рогозин.

Идеята се критикува от молдовската опозиция, а социалистическата партия в страната дори предложи изменение на Конституцията, с което ще стане невъзможно обединението с Румъния. Едно от най-големите малцинства в Молдова е българското.