Още по темата

Центърът на полската столица Варшава се превръща в строго охранявана крепост за срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 8 и 9 юли.

Двуметрова желязна стена вече обгради Националния стадион, който ще е ключово място в заседанията.

Полицаи в жълти флуоресциращи жилетки са разположени на всеки 10 метра при стадиона откъм река Висла. От четвъртък мостовете около стадиона и улиците в градския център ще бъдат затворени за движение. По бреговете на река Висла конни полицаи вече патрулират по двойки по пясъчните плажове. Натрупани зад плажните барове, десетки железни ограждения чакат да бъдат разположени.

Вижте приготовленията във Варшава и драконовските мерки за сигурнос в нашата галерия.

Така стадионът ще се превърне в непристъпно място, най-вероятно и пиле няма да може да прехвъркне над спортното съоръжение, което ще е арена на сериозни разговори, тъй като в него ще се провежда заседанията. Това ще се случва в огромна конструкция, издигната на футболното поле на стадиона. Вътре в нея са заседателните зали, както и помещенията на отделните делегации.

Президентът на САЩ Барак Обама вероятно ще се почувства като у дома. Домакините любезно са му приготвили в стадиона стая, обзаведена като Овалния кабинет в Белия дом,

съобщи пресаташето на посолството на САЩ във Варшава.

Комунистическите призраци на Варшава

Лидерите, които ще се срещнат във Варшава обаче ще бъдат заобиколени от призраците на комунизма,

докато подкрепят най-голямото струпване на военна сила от Студената война насам, в отговор на нова, възраждаща се Русия. В петък (8 юли) Барак Обама, Ангела Меркел и други високопоставени гости ще се хранят в бална зала, смятана за символ на триумфа на Запада над комунистическата идеология и съветски експанзионизъм.

Именно в нея, в президентския дворец, СССР подписва Варшавския договор през 1955 г. с неговите съветски сателити, формирайки по този начин съюз за отбрана, който става военен противник на НАТО.

Десетилетия по-късно в същата тази зала, на разговорите на кръгла маса през 1989 г. звучи погребалния звън на комунизма. Разговорите между комунистическото правителство и единствения независим профсъюз в съветския блок „Солидарност“, доведоха до първите полусвободни избори в Полша.

Съвсем наскоро – през 1999 г. и 2004 г., Полша се присъедини съответно към НАТО и ЕС официално точно в тази бална зала.

Мястото, на което се намира стадиона също се радва на място в полската история.

Там по-рано е имало друг стадион, съвременник на Варшавския договор, който възкръсва от руините на войната, след като нацистите сриват града със земята.

Мястото на десния бряг на река Висла е и мястото, на което войници от Червената армия си правели слънчеви бани през лятото на 1944 г. докато чакат, по заповед на Сталин, да смажат полската съпротива във Варшавското въстание.

Този епизод все още тежи на полско-руските отношения.

На срещата в Полша ще участват 18 президенти, 21 премиери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната. За участие са регистрирани общо 2103 души и 65 делегации от 28-те страни членки на алианса и 26 страни партньорки, а също представители на ООН, ЕС, Световната банка и централата на НАТО.