Още по темата

Ангела Меркел ще управлява четвърти мандат. Партията й Християндемократически съюз печели 32,5%, сочат първите резултати от екзит пол. Победата й обаче е помрачена от историческия пробив на открито антиимигрантската крайно дясна партия в парламента.

Консервативният блок на Меркел печели между 32,5 и 33,5 процента и има голяма преднина пред класиралата се втора Социалдемократическа партия, която има 20-21 на сто. Това е с 5,7 на сто по-малко от вота през 2013 г. 

Това са рекордно ниски резултати за партията и те са големият губещ. 

С 13,5% в трета политическа сила се превърна „Алтернатива за Германия” – първата крайнодясна партия в Бундестага от десетилетия. Това е и голямата изненада, предаде NOVA. Очакванията бяха за по-малко проценти. 

Избирателните секции затвориха в 18 ч., 19 ч българско време, и малко след това се появиха първите резултати от exit poll (екзит пол) – анкети с вече гласували избиратели на изхода на избирателните секции. По правило резултатите от exit poll отразяват и крайния резултат от гласуването. Местата в Бундестага са 598, а 61,5 млн. германци имаха право на глас. 

Какво следва

Консервативният блок на федералния канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз губи

около 7,6% в сравнение с изборите през 2013.

След четири години в Бундестага се връща Свободната демократическа партия (СвДП), която неочаквано събра около 10,5 на сто от гласовете.

„Зелените” също демонстрираха висок резултат – те имат подкрепата на 9,4% от избирателите, а Лявата партия – на 8,9 на сто.

За пръв път от 1953 в Бундестага ще бъдат представени шест партии.

Ето и разпределението:

Възможен е само един вариант за формиране на управляваща коалиция

– „Ямайка” (блокът ХДС/ХСС, свободните демократи и „зелените”).

Възможността за „голяма коалиция” (блокът ХДС/ХСС и социалдемократите СДПГ на Мартин Шулц) отпадна. СДПГ призна поражението си и вече обяви, че минава в опозиция. 

Труден ден за социалдемократите, коментира той след екзит половете. 

Шулц призна поражението, но остава начело на партията. „Не постигнахме целите, поставени на тези избори. Загубихме изборите”, каза Шулц.

Източник: ЕПА/БГНЕС

"Изпълнихме стратегическата си задача и станахме най-голямата сила.

Имаме за задача да съставим правителство. Без нас то не може да бъде сформирано", подчерта Меркел. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Веднага след екзит пола Меркел заяви, че са очаквали по-добър резултат: 

„Алтернатива за Германия” отсега нататък става неформален лидер на опозицията в Бундестага, каза лидерът й Александър Гауланд.

Предварителните официални резултати от федералната избирателна комисия ще бъдат оповестени тази нощ.

След разпределението на мандатите ще се състави правителство и ще бъде определен федералният канцлер.

Парламентът на Германия се формира по смесена система и в него влизат поне 598 депутати. 299 места се разпределят по партийни листи, а другата половина заемат кандидати, победили в едномандатните избирателни райони.

Често се случва броят на депутатите да се окаже по-голям. Това става заради преразпределение на мандатите в райони, където броят на имащите право на глас се е променил. Така, през 2013 бяха преразпределени 33 допълнителни мандата. В днешните парламентарни избори участваха най-много партии от момента на обединението на Германия.

По данни на федералната избирателна комисия кандидати са издигнали 42 партии, като 16 участват в избори за първи път. За места в Бундестага се борят 4828 кандидати, 1 400 от които са жени, което е рекорд от 29 процента. Най-много представителки на нежния пол имат „зелените” – 47 процента, а най-малко – 22 на сто – баварските консерватори от ХСС.

„Средният” германски кандидат за депутат в Бундестага през последните 4 години се е подмладил и възрастта му е 46,9 години. Най-младият претендент е на 18 години, а най-възрастният – на 89. Всеки трети потенциален народен избраник има висше образование, 7,2% са студенти и учащи, а 5,3% – пенсионери. 

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК