Още по темата

Германски апелативен съд съобщи днес, че е отхвърлил жалба на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в която се оспорва решение на по-ниска съдебна инстанция, отказала да излезе с предписание срещу директора на една от най-големите медийни групи в Германия – „Аксел Шпрингер", информира zeit.de, цитиран от БТА.

Ердоган настояваше за предварително съдебно разпореждане, което да попречи на Матиас Дьопфнер, главен изпълнителен директор на групата „Аксел Шпрингер“, отново да използва пренебрежителен език по адрес на турския лидер.

Преди това Дьопфнер публично изрази подкрепа за грубо сатирично стихотворение, посветено на Ердоган, което прочете в телевизионен ефир през март германският комик Ян Бьомерман.

Апелативният съд днес подкрепи предходното съдебно решение, като заяви, че

коментарите на Дьопфнер са защитени по силата на германските закони за свобода на словото.

В отворено писмо, публикувано в един от вестниците на медийната група, Дьопфнер изрази подкрепата си за телевизионния водещ и комик Ян Бьомерман и определи стихотворението му, в което Ердоган е оприличаван на зоофил и педофил, като добре написано. Той призна, че се е смял на него с цяло гърло.

Ян Бьомерман - автор на сатиричното стихотворение за Ердоган:

Миналия месец бивпшият кмет на Лондон Борис Джонсън спечели конкурс за най-добър стих, осмиващ турския президент. Неговите рими бяха:

„Имаше един младеж от Анкара.

Той беше ужасен загубеняк.

Докато овес не пося.

С помощта на една коза.

А дори не спря, да каже благодаря“.

Стихът беше своеобразен отговор на безсилието на Германия да се противопостави категорично на натиска на авторитарния турски президент.

Съдът в Хамбург частично удовлетвори иска на Реджеп Ердоган срещу телевизионния водещ на „Це Де Еф“ (ZDF) Ян Бьомерман,

като забрани 6 строфи в неговите сатирични стихове, осмиващи турския държавен глава. Ако сатирикът наруши съдебната забрана го чака глоба в размер до 250 000 евро и лишаване от свобода за срок до шест месеца.