Още по темата

Екипажът на български граничен кораб осъществи спасителна акция на 120 души мигранти, които плавали на лодки по Егейско море, съобщи пресцентърът на МВР.Към 4 часа днес екипажът на граничния кораб „Обзор“, който участва в патрулни действия в рамките на операция „Посейдон“ под ръководството на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, установил югоизточно от о. Лесбос в гръцки води две надуваеми лодки, натоварени с мигранти.

Незабавно е предприета спасителна операция.

Вълни от мигранти тепърва ще има

За 2 дни - спасиха 10 000 мигранти в Средиземно море

Мигрантите са взети на борда на българския кораб. С лодката на кораба до град Митилини на остров Лесбос веднага е транспортирано дете в критично състояние – момче, на видима възраст около 10 г. По-късно момченцето е починало.

Всички мигранти – общо 120 души – 53 мъже, 34 жени и 33 деца, са транспортирани до пристанището на града. Предстои установяване на националността им.

Най-малко 33 761 мигранти са загинали в Средиземно море от 2000 г. досега, което го прави най-смъртоносната граница в света,

се казва в проучване на Международната организация по миграция (МОМ), цитирано от ДПА. Макар че абсолютният брой на фаталните случаи спадна, след като миналата година Турция и ЕС затвориха източния морски път, авторът на проучването Филип Фарг констатира, че рискът от смърт фактически е нараснал, тъй като по-дългият централен път между Либия и Италия значително се е оживил.

Според учения от Европейския университет във Флоренция „затварянето на по-късите и по-малко опасни пътища води до откриването на по-дълги и по-опасни пътища, което повишава риска от смърт в морето“, отбелязва той в изследването, публикувано днес.

От януари т. г. 161 000 икономически мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море,

повечето от тях към Италия, съобщи вчера МОМ в Женева. Близо 3000 човека са загинали в морето или са изчезнали. По-малко от една трета от хората, достигнали до Италия тази година, са бежанци, което показва, че голяма част от мигрантите идват не за да намерят защита, а за да търсят по-добро икономическо бъдеще, отбелязва Фарг.

Според него обаче да се прави разлика между двете категории не е много удачно в случая със Средиземно море. Икономическите мигранти предприемат опасните си пътувания от отчаяние, а тези, които бягат от войни, често се опитват да достигнат страни, предлагащи солидни икономически възможности, аргументира се ученият.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.