Още по темата

"Усетихме всички трусове. Първият в 3:36 ч. ни събуди, той беше и най-силният, продължи повече от две минути. После имаше няколко по-слаби и час по-късно още един силен - после разбрах, че вторият силен трус е бил 5,4 степен по Рихтер", разказа за Vesti.bg Надежда Ванкова, която от 13 години живее в Асколи Пичено.

Градът е на около 40 км от епицентъра.

"Изчакахме да свърши първият трус, изчакахме 1-2 минути да дойде тока, облякохме се и излязохме навън. Алекс - мъжът ми, веднага излезе, за да види има ли щети по къщата или наоколо, а аз се чух с роднините и приятелите, за да се уверим взаимно, че сме добре", споделя за преживяното Надежда.

Надежда се моли и надява да бъдат спасени хората, затрупани от разрушените сгради в селата.

"Имам приятели, които живеят близо до болницата и казват, че от нощес непрекъснато летят линейки, кацат и излитат хеликоптери", разказа още тя.

Вижте Италия след земетресението в галерията ни

"Беше страшно. Трусът бе толкова силен, че отвори пукнатини в стените, падаха картини и гардероби.

Едва успяхме да излезем навън. Изведох 85-годишната старица, за която се грижа. Главата на жената бе в кръв, след като си удари главата в една от стените", това разказа друга българка в Италия, пише кърджалийският сайт "Родопи 24".

Тя живее и работи в малко селце в района град Аматриче, който до голяма степен беше разрушен от земетресението в централната част на страната тази сутрин.

"Излязохме навън по нощници, загърнати единствено с жилетки, които успях да взема. Това ни бе единственото облекло. Цялото селце се събрахме и прекарахме нощта под открито небе", разказа още българката.

Жената живее от години в Италия и се грижи за възрастни хора.

Кметът на италианския град Аматриче заяви, че силното земетресение е предизвикало сериозни разрушения в селището, в което живеят около 2 700 души.

По думите му под развалините на сградите има затрупани хора, съобщава РИА Новости.

Към момента няма данни за пострадали българи.

Трус с магнитуд от 6,2 по Рихтер с епицентър на 170 км от столицата Рим, бе регистрирано в 04:36 ч. българско време. Най-силно засегнати са Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто. Съобщава се за десетки жертви, а стотици са в неизвестност.

Трусът е сравним с този от 6 април 2009 г. в град Акуила, при който загинаха над 300 души, но вероятно няма да се окаже толкова смъртоносен, тъй като епицентърът му е в по-слабо населена зона.