Още по темата

Днес акциите на най-големия кредитор в Германия „Дойче банк“ (Deutsche bank) поскъпват във Франкфурт с близо 2,5%, до 10,90 евро, отблъсквайки се от удареното вчера историческо дъно от 10,18 евро.

Германското финансово министерство успокои обстановката, като обяви, че правителството „не подготвя спасителен план" за „Дойче банк“. Властите официално отхвърлиха информацията на в. „Ди Цайт“ (Die Zeit), че държавата, заедно с европейските институции ще спасява най-голямата банка в Германия.

През миналата година кредитната институция отчете рекордна загуба заради затягането на регулациите в Европа и разходи по дела, свързани с финансовата криза от 2008 г. - вижте във видеото.

Също така днес „Дойче банк“ обяви, че е постигнала споразумение продаде застрахователния си бизнес „Аби лайф” (Abbey Life) на „Феникс груп) (Phoenix Group) за 1,09 млрд. евро, с което си осигури глътка въздух на фона на пазарния натиск.

 „Съобщението не е вярно. Правителството не подготвя спасителен план. Няма основание за подобни спекулации“, заявиха от министерството на финансите.

Според „Ди Цайт“ Европейският съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителството на Германия са готвели спасителен план за „Дойче банк“, след като министерството на правосъдието в САЩ подаде иск срещу кредитната институция на стойност 14 млрд. долара (12,5 млрд. евро) за измами с продажби на колатерализиран ипотечен дълг преди финансовата криза през 2008 г.

В понеделник акциите на най-голямата германска банка затвориха с понижение от над 7%. От началото на годината стойността им падна с над 55%.

От „Дойче банк“ обявиха, че нямат намерение да платят сумата, искана от американските власти, която е близка до пазарната капитализация на банката, възлизаща на 15 млрд. евро.

„Дойче банк“ е решена да посрещне предизвикателствата със собствени сили”, заяви Йорг Айгендорф, главен говорител на банката. “Въпросът за увеличение на капитала също не е актуален за момента, ние сме в съответствие с всички нормативни изисквания”.

Сривът на акциите на най-голямата германска банка повлече и другите финансови институции в Германия. Пазарната капитализация на вторият по големина кредитор „Комерцбанк” (Commerzbank) падна с 3,7%. Днес и тук има възстановяване, като акциите поскъпват с над 1%.

Според „Файненшъл Таймс” (Financial Times) проблемите на „Дойче банк“ илюстрират колко е трудно за европейските банки да преодолеят предизвикателствата след финансовата криза.

По-рано изпълнителният директор Джон Крайън заяви, че сливането на банки е едно от решенията и че от „Дойче банк“  вече са имали разговори с „Комерцбанк” за подобен ход.

В понеделник президентът на ЕЦБ Марио Драги пък заяви, че в Европа има „свръхкапацитет от банки” и добави, че “правителствата следва да имат това предвид и да създават законодателни условия за осъществяване на консолидация “ на пазара.

Проблем създават и спекулативните къси позиции открити срещу най-голямата германска банка от редица хедж фондове като базирания в Лондон фонд „Маршъл Уейс” (Marshall Wace), както и американските „Хайфилдс кепитъл” (Highfields Capital Management) и „Дискавъри” (Discovery).

Фондът на Сорос - Soros Fund Management, също беше заложил за поевтиняване на акциите на най-голямата германска банка. Така че днешното поскъпване може да се дължи и на прибиране на печалби.

Европа е на прага на банкова криза

Докъде ще стигнат отрицателните лихви

Светът изглежда е попаднал в капана на нулевите лихви

Полезно ли е еврото за икономиката?

Общият обем на взетите назаем акции на „Дойче банк“, който е индикация за обема на късите позиции, е нараснал през миналата седмица от 1,72% до 3,07% от всички емитирани книжа, по данни на „Маркит” (Markit).

В една от редките си публични изяви, Андреас Утерман, главен инвестиционен директор на фонда на „Алианц” - Allianz Global Investors, каза, че ако ножът опре до кокала, германското правителство все пак ще застане зад „Дойче банк“.

По информация на „Фокус” (Focus) обаче канцлерът Ангела Меркел не иска това да става преди изборите през 2017 г.