Още по темата

250 станаха загиналите при земетресението в Италия, а броят на ранените е поне 365 жители, съобщават местните власти. Тази бройка непрекъснато се мени, по-рано информацията бе за 159 жертви, но с напредването на деня те се увеличават. 

Италианското правителство обяви извънредно положение в районите, пострадали от земетресението.  

Спасителите са извадили живи изпод развалините 215 души, заяви ръководителят на националната пожарна служба Бруно Фратази.  

Около 200 души все още са в неизвестност. 

Бедствието е взело най-много жертви в Аматриче, където 2/3 от града е разрушен. 

Междувременно ново земетресение от 4,2 по Рихтер разтърси същата централна част на Италия. Епицентърът на труса с дълбочина 2 км се намира на 123 км североизточно от столицата Рим и на 55 км северно от град Акуила.

Все още няма информация за възможните последствия от това земетресение, а по-рано днес е било регистрирано и друго в района с магнитуд 4,0 по Рихтер. 

Българка за труса в Италия: Беше страшно

Това обаче не е окончателният брой на жертвите, след като мнозина все още остават под руините. Цяла нощ спасители търсиха под срутените сгради хора. 

Над 2500 души са загубили домовете си. 

Италия след силния трус - СНИМКИ

Трусът бе с магнитуд 6,2 по Рихтер и на дълбочина от 4 км. Бедствието стана на 24 август в 03:36 ч. местно време с епицентър провинция Риети, на 100 км североизточно от столицата Рим. 

По-рано стана ясно, че осемгодишно

момиченце е било извадено живо изпод развалините в Пескара дел Тронто,

един от трите най-пострадали града от мощното земетресение.

След здрачаване вчера две жени изтичаха на улица, затрупана с развалини, с викове: "Тя е жива!" Спасителите дочули виковете и веднага се притекли на помощ.
Главният пожарникар Данило Дионесей потвърди, че детето е живо и е откарано в близка болница. Засега няма данни какво е състоянието му. 

Най-разрушителните земетресения през 2016 

В Италия бе обявен национален траур заради многобройните жертви на земетресението в централната част на страната. Държавните знамена ще бъдат спуснати и днес. 

Опустошителният трус е заснет така от улични камери: 

ООН е готова да окаже помощ на Италия и Мианмар

за справяне с последиците от земетресенията, които вчера удариха тези две страни, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун Стефан Дюжарик. В Мианмар при труса загинаха четирима души и бяха разрушени около 70 будистки храма.

САЩ са предложили помощта си на Италия за справяне с последиците от земетресението в телефонен разговор на държавния секретар Джон Кери с италианския външен министър Паоло Джентилони.