Още по темата

Авторитарният президент на Узбексистан Ислам Каримов, който управлява страната вече повече от 25 години, е в болница след като получи мозъчен кръвоизлив.

Според някои е починал. Поне такава информация беше разпространена от местната агенция “Фергана“.

Малко по-късно узбекските власти опровергаха информация през руски медии. Вижте една от последните публични изяви на Каримов във видеото - среща с руския външен министър Сергей Лавров в Ташкент, столицата на Узбекистан.

 „Съобщенията за смъртта му не отговарят на истината. Президентът е хоспитализиран. Състоянието му е стабилно“, заяви източник от администрацията на Каримов пред РИА Новости.

„Нямаме никакво потвърждение”, пък коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред ТАСС. Узбекските граници обаче бяха затворени, както за влизащите, така и за излизащите, което означава, че новината за смъртта на Каримов може и да е вярна.

Освен с това, че се управлява от един от последните постсъветски диктатори Узбекистан е известен с джамиите си и хилядолетната си история като част от Пътя на коприната, свързващ Китай и Европа.

В последните години страната влезе и в полезрението на инвеститорите с откриването на залежи от природен газ под пресъхналото Аралско море.

Консорциум от китайски, корейски и руски компании започна да развива проекта, насочен към задоволяване на енергийните нужди на пазара в Китай чрез Централноазиатският газопровод.

Въпреки близостта си с нестабилния Афганистан, Узбекистан се радва на вниманието на много водещи компании от Китай и най-вече от Южна Корея.

Инсултът на Каримов обаче поставя страната в предкризисно състояние. Въпреки че от години се носят слухове за влошеното здравословно състояние на 78-годишният диктатор, няма избран негов наследник.

По-голямата дъщеря на Каримов, Гулнара беше считана за най-вероятния човек, които може да заеме поста. Но от 2014 г. тя се намира под домашен арест, след като отправи критики към режима в „Туитър”. По-малката му дъщеря работи в Париж.

Държавата на Каримов е изградена по съветски модел, като нейната стабилност се поддържа от контрола, който лидерът упражнява чрез специалните служби върху населението.

Според руски анализатори е възможно да се стигне до сценария „Брежнев”. Т.е. Каримов да бъде поддържан жив с изкуствени средства за неопределено време, макар и неспособен да управлява, докато не бъде решено кой ще го наследи.

Жена му и шефът на разузнаването на Узбекистан в момента държат властта в страната. Но и двамата избягват публичните прояви.

Като най-вероятен кандидат за поста се определя премиерът Шавкат Мирзияев, който има и одобрението на Кремъл. Друг възможен наследник е вицепремиерът Рустам Азимов.

Въпреки че е определян като един от най-жестоките диктатори в света, Каримов рядко е критикуван. През 2005 г. по негова заповед бяха разстреляни стотици демонстранти, включително жени и деца, които искаха по-добри условия на живот.

Но Узбекистан е важен както за Русия, така и за Китай и САЩ. По време на войната в Афганистан оттам се извършаваше снабдяването на силите на НАТО.

Сега най-голямото притеснение е, че страната, в която ислямът е основна религия, ще бъде атакувана от фундаменталисти. Евентуално дестабилизиране на Узбекистан от „Ал Кайда” или „Ислямска държава” може да хвърли в хаос цяла централна Азия.