Българинът, който полага основите на американска секта
"Клонка Давидова"   
Източник: Getty Images/Guliver
12

Д атата е 28 февруари 1993 година. Агенти на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви нахлуват в ранчото на сектата “Клонка Давидова”, разположена край град Уейко в щата Тексас. Те имат заповед за арест на нейния лидер Дейвид Кореш по обвинения за нелегално притежание на оръжия.

Стига се до престрелка, в която живота си губят четирима служителите на Бюрото и шестима членове на сектата. Следва обсада от страна на ФБР, продължила цели 51 дни, която завършва с изпепеляването на комплекса и смъртта на 75 членове на "Клонка Давидова", разказва "Дойче веле".

Трагедията в "Планината Кармел", както е наричано имението на сектата, и до днес си остава един от най-спорните моменти в новата американска история. Не всички знаят обаче, че движението, от което възниква "Клонка Давидова", е основано от българин.

Кой е Виктор Хутев?

Виктор Хутев е роден през 1885 година в село Райково (днес квартал на Смолян). През 1907 година емигрира в САЩ, като според някои източници е бил принуден да напусне България заради проблеми с църковните и с официалните власти.

През 1919 година Хутев става член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Като разклонение на адвентисткото движение, основано от Уилям Милър, последователите на Църквата на адвентистите от седмия ден също вярват във Второто пришествие на Христос.

Много скоро Хутев започва да води свои съботни проповеди, но през 1929 година е отлъчен от църквата. През следващите няколко години публикува вижданията си за религията в двутомника "Овчарската пръчка".

Роденият в България духовен водач привлича все повече последователи, които по-късно ще се нарекат "давидийци" - според тяхната вяра един ден Давидовото царство ще бъде възстановено.

През 1935 година Хутев и неговите последователи се установяват в близост до град Уейко, Тексас. Наричат центъра си "Планината Кармел" - на името на свещената планина, разположена в днешен Израел. До смъртта на Хутев движението набира все повече популярност: към 1955 година в "Планината Кармел" живеят около 125 човека, а членовете на Давидийските адвентисти от седмия ден са общо около 10 000.

След смъртта на Хутев през 1955 година начело на давидийците застава жена му Флорънс. Един друг последовател на движението обаче също има претенции към ръководната позиция.

Сблъсъци и разцепления

Още от времето на Уилям Милър адвентистите предричат Второто пришествие на Христос. Първоначално Милър го очаква през март 1844 година, после на 22 октомври 1844. Когато обаче то не настъпва, се стига до т.нар. "голямо разочарование", след което движението започва да се разпада и разделя на различни групи.

След като поема ръководството на Давидийските адвентисти от седмия ден, Флорънс Хутев също прави пророчество: тя твърди, че царството на Бог на Земята ще настъпи на 22 април 1959 година. Но последователят на давидийците Бенджамин Роден не е съгласен с нея: в неговото пророчество се говори за 1960 година, от което обаче той по-късно ще се отметне.

Когато през 1959 година пророчеството на Флорънс Хутев не се сбъдва, големи групи последователи се отцепват от движението. Най-голямата е ръководена от Бенджамин Роден, който я кръщава "Клонка Давидова".

През 1962 година Роден успява да получи имението "Планината Кармел". През 1977 година неговата съпруга Лоис говори за привидение, от което била научила, че Светият дух е жена. Именно тя поема контрола в "Клонка Давидова" след смъртта на Роден през 1978 година.

През 1981 към сектата се присъединява 22-годишният Вернон Хоуел, който започва любовна афера с Лоис. Но след като влиза в конфликт със сина на Лоис - Джордж, през 1984 година Хоуел е прогонен от "Планината Кармел". В следващите години той се жени за няколко малолетни момичета и започва да придърпва към себе си все повече членове на сектата. Към края на 1986 година Хоуел вече проповядва, че имал право на поне 140 съпруги.

Раждането на Дейвид Кореш

Лоис умира през 1986 година, а напрежението между сина ѝ Джордж Роден и Вернон Хоуел продължава да расте. През ноември 1987 Хоуел и четирима негови последователи са арестувани след престрелка с Джордж Роден. Няколко месеца по-късно Хоуел и неговите последователи се връщат в "Планината Кармел", а Джордж Роден е прокуден.

През 1990 Хоуел, който вече се е обявил за последния пророк, сменя името си на Дейвид Кореш. Дейвид е в чест на цар Давид, а Кореш е библейското име на персийския шах Кир II Велики, който освобождава евреите от Вавилонския плен.

Кореш продължава да набира "духовни съпруги", най-младата от които е на 11 години. През 1992 година бивш член на сектата обвинява "Клонка Давидова" в насилие над деца. По същото време Кореш започва бизнес с оръжия, което допълнително привлича вниманието на властите.

Обсадата на Уейко

През 1993 година агентите на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви получават заповед за обиск на "Планината Кармел", а последвалата обсада продължава цели 51 дни. В един момент Кореш позволява на 30 от своите последователи да напуснат комплекса, в замяна на което получава хранителни продукти.

С напредването на обсадата Кореш обещава да се предаде, ако негова проповед бъде излъчена по радиото. Макар желанието му да е изпълнено, давидийците остават в комплекса. Убедена, че Кореш няма да се предаде, главната прокурорка на САЩ Джанет Рено позволява на ФБР да атакуват комплекса. По време на щурма избухва пожар, който изпепелява ранчото.

След края на сблъсъците, в "Планината Кармел" са открити телата на 75 души, 25 от които деца. Според разследването агентите на ФБР не са причинили пожара. Въпреки това Джанет Рено официално изразява съжаление, че е дала зелена светлина за акцията.

По време на обсадата ветеранът Тимъти Маквей пътува до Уейко, за да покаже подкрепата си за ръководената от Кореш секта. На втората годишнина от щурма срещу "Планината Кармел" Маквей извършва атентата в Оклахома Сити, при който загиват 168 души.

Родители се обявиха срещу протестантски храм

Япония екзекутира сектанти 23 години след атентат в метрото

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 9 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности