Още по темата

Сблъсъци избухнаха днес между бойци, подкрепяни от кюрдските сили и турски танкове в Северна Сирия.

Това стана за първи път, откакто тази седмица Анкара изпрати там бронирана техника, предаде Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права и кюрдски източник.

"Турските сили са напреднали днес към околностите на селището Тел Амарна в провинция Алепо, южно от границата, при което са избухнали сражения между тях и бойци, подкрепяни от кюрдските сили", посочи директорът на сирийския център Рами Абдел Рахман.

Източник от полуавтономната кюрдска администрация в Сирия изтъкна, че групите от местни бойци се сражават край Тел Амарна срещу турски танкове.

По-рано днес Франс прес съобщи, че Турция е изпратила още 6 танка в Сирия като подкрепление на силите на Анкара, които работят за разминиране на град, обсаден от "Ислямска държава", съобщи Франс прес.

Турската армия започна в сряда операция "Ефратски щит" в Сирия, за да изтласка силите на "Ислямска държава" от сирийско-турската граница и да спре напредването на кюрдските сили, които Анкара смята за врагове.

Турските медии съобщиха, че армията е изпратила 50 танка и 380 войници на територията на Сирия за операцията, започнала преди три дни.

Турските сили са подкрепяни от сирийски бунтовници.

Турски бойни самолети са унищожили склад за муниции на юг от сирийския граничен град Джараблус днес, съобщиха пред Ройтерс военни източници.

Турски телевизии разпространиха същата информация, позовавайки се на свои източници в армията. Според частния телевизионен канал НТВ около 10 ч. днес турски бойни самолети и артилерия са нанесли удари по село Тел Амарна. Военни източници са уточнили, че при обстрела е бил поразен оръжеен склад южно от Джараблус.

По-рано Ройтерс предаде, позовавайки се на групировката Военен съвет на Джараблус, част от коалицията Сирийски демократични сили (СДС), че турски бойни самолети са поразили нейни позиции и къщи на мирни граждани при обстрел по същото село. Групировката твърди, че при атаката има убити цивилни.

Турската Анадолската агенция предаде междувременно, че Свободната сирийска армия е отнела от "Ислямска държава" контрола над пет селища в района между сирийските градове Джараблус и Чобанбей край турската граница.