Още по темата

Турски специални части и военни самолети на предвожданата от Съединените щати широка коалиция са дали ход на съвместна операция срещу терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Северна Сирия.

Операцията се казва „Щитът на Ефрат” и е в сирийския град Джараблус.

„Миналата нощ нашите сили за сигурност започнаха операция в северна Сирия против заплашващите нашата страна терористични организации като "Ислямска държава" и партията „Демократичен съюз” (ДС) на сирийските кюрди.

Турция определя партията „Демократичен съюз” като терористична организация.

"Трябва да сложим точка на тези нападения, извършвани срещу нас от другата страна на границата”, каза Ердоган в Анкара.

На територията на окупирания от терористите град Джараблус,

намиращ се на границата между Сирия и Турция, турските сили са произвели силен артилерийски обстрел по 63 цели срещу позиции на ИД като ответен удар.

Турски танкове също навлязоха в Сирия. Между 12 и 15 танка ще помагат за изтласкване на терористите. Нанасят се още артилерийски и въздушни удари. 

Обстрелът през границата е бил прекратен малко преди 6 часа сутринта, като са били произведени над 220 изстрела. Малко след това е бил даден ход и на първите въздушни удари в района на сирийския граничен град. До границата със Сирия са се приближили и турски танкове, които не са я прекосили, но са произвели изстрели по предварително набелязани цели там.

Целта на операцията, стартирала рано тази сутрин около 4 часа местно време, е

прочистване на района около турско-сирийската граница от бойци на групировката,

както и повишаване на сигурността, а също и предотвратяване на нови вълни от мигранти и предоставяне на помощ за цивилното население. 

Като отговор на "Щитът на Ефат" терористи са обстрелвали от Сирия с минохвъргачка празно поле, намиращо се на турска територия в близост до град Каркамис. При ударите няма пострадали от жителите на град Каркамис, разположен на 1 км непосредствено до град Джараблус, които са били предупредени по-рано да се евакуират. 

По-рано вътрешният министър на Турция Ефкан Ала заяви, че от вторник насам откъм Джараблус на турска територия са били изстреляни 9 снаряда. 

Сирийските сили не са пряко ангажирани в граничните действия в Джараблус, въпреки че

правителството постепенно губи територии на север в продължилата над 5 години

гражданска война. 

Предприетите действия идват дни след като атентатор-самоубиец отне живота на 54 души в град Газиантеп и след заявеното от Турция намерение да прочисти напълно граничните си райони от бойци на "Ислямска държава".

Десетки бяха ранени при нападението по време на сватба в турския град Газиентеп, близо до сирийската граница тази нощ.