Още по темата

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се е съгласил да подаде оставка и да се оттегли от поста си, съобщава Си Ен Ен (CNN), позвавайки се на свой източник, запознат с преговорите за бъдещето на Мугабе.

В неделя той беше освободен от лидерския пост на управляващата партия „Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“.

Изстрели и експлозии в Хараре, военни отричат преврат

Най-старият президент: Оставам, докато Бог не ме прибере

От партията му определиха краен срок от 24 часа, в който да се оттегли и от президентския пост, но срокът изтече без публично изявление.

Сега се появява информация, че Мугабе е написал писмо, в което обявява, че напуска. Това е станало, след като генералите, които се опитват да сложат край на 37-годишното му управление, са се съгласили с повечето от исканията му.

93-годишният президент е

поискал пълен имунитет за себе си и за 40 години по-младата му съпругата Грейс, както да запази цялото си лично имущество и желанията му са били удовлетворени.

За да стане оставката на Робърт Мугабе факт, писмото трябва да бъде изпратено до председателя на парламента.

До момента лидерът на Зимбабве е под домашен арест, а в събота хиляди зимбабвийци излязоха по улиците и го призоваха да пусне властта. Влиятелната организация на военните ветерани, някога верни на Мугабе, също настояха за свалянето от власт на 93-годишния президент.

В Хараре беше организиран митинг, на който присъстваха десетки хиляди зимбабвийци, а някои от тях прегръщаха войниците и им благодаряха за действията им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК