224

Тайно споразумение между водената от САЩ и Великобритания коалиция и терористите е позволило евакуацията на стотици въоръжени бойци на терористичната групировка „Ислямска държава”, разкри разследване на „Би Би Си” (BBC).

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА"

На 12 октомври тази година шофьори на камиони и автобуси в Сирия били наети за превоз на конвой от бежанци под охраната на Сирийските демократични сили  - военният съюз на кюрдите и арабите срещу терористичната групировка, контролиран от САЩ и Великобритания.

Децата от „Ислямска държава” намират лесен път към Европа

Последните събития в Сирия показват, че войната е далеч от своя край

Наргилета и джихад -Кой е човекът на "Ислямска държава" в София

Вместо бежанци обаче на камионите били натоварени бойци на „Ислямска държава”, техните семейства и тонове оръжия и муниции. Те били откарани от главния град на групировката в Сирия – Ракка, до лагер в северната част на страната.

На десетките шофьори били обещани хиляди долари заплащане, ако си мълчат за случилото се.

Но парите не били изплатени, което накарало някои от тях да разкажат какво е станало. Бойците на „Ислямска държава”, както и членовете на техните семейства, дори и децата им, носели колани с експлозиви, докато се качвали в автомобилите от конвоя.

След разкритията официално кюрдските власти признаха, че на няколко десетки местни членове на терористичната групировка е било позволено да напуснат Ракка.

Свидетели на станалото обаче разказват доста по-различна история. Евакуирани били около 4000 души, включително семействата на терористите. Като повечето от тях били чуждестранни бойци.

В конвоя били включени 50 камиона, 13 автобуса и повече от 100 превозни средства на самата терористична групировка. Въпреки че според споразумението терористите имали право да вземат само личното си оръжие, те натоварили цялото въоръжение, което можели на 10 камиона. Оста на един от тировете се счупила под тежестта на оръжията в него.

Станалото рязко контрастира с думите на американският министър на отбраната Джеймс Матис, който описа конфликта с „Ислямска държава” като война за „пълно унищожение”.

„Намерението ни е чуждестранните бойци да не оцелеят в борбата и да не се завърнат в Северна Африка, Европа, Америка и Азия. Няма да им позволим да го направят”, каза той през май.

Разкритията доведоха до признание и от командването на коалиционните сили. Според говорителя му полковник Райън Дилън, западните партньори не са участвали пряко в преговорите за конвоя, а са изпратили един наблюдател. И доколкото им е известно от Ракка са били евакуирани само 4 души, които се намирали в кюрдски затвор.

Само че според свидетели конвоят бил воден от две бронирани машини на американската армия и следен от дронове и самолети. От командването на Коалиционните сили отричат да са имали персонал на земята, но потвърждават, че са следели придвижването на камионите и автобусите от въздуха.

„Сирийските кюрди от „Силите за народна самоотбрана“ и коалицията помогнаха на екстремисти от „Ислямска държава“ да се изтеглят от Ракка с оръжия в ръце”, обяви днес  турският премиер Бинали Йълдъръм пред парламента. Според него „сега въоръжените членове на „Даеш” ще станат причина за избиването на невинни хора в Турция, Европа, Америка“.

Конвоят е позволил безкръвното превземане на Ракка от кюрдските сили. Какво обаче е станало след това с евакуираните въоръжени членове на групировката към момента не е известно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК