Още по темата

Дванайсет души са убити при въздушните удари срещу конвой на камиони с хуманитарна помощ западно от сирийския град Алепо, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права. 20 камиона с помощи са станали мишена на въздушни удари в провинцията часове след края на обявеното по-рано

примирие между режима и бунтовниците в Сирия, договорено между Русия и САЩ. 

Русия отхвърли обвиненията срещу нея и Сирия за въздушен удар срещу хуманитарния конвой в Алепо.

Министерството на отбраната внимателно проучи видеото на така наречените „активисти“ от мястото на събитието и не намери никакви признаци на попадения върху колоната с боеприпаси, заяви говорителят на руското ведомство ген. Игор Конашенков. „Няма ями от бомби, по автомобилите няма поражения на корпусите и конструкциите от взривната вълна на самолетни бомби. Всичко демонстрирано на видеокадрите е пряка последица от пожар в конвоя, който по странен начин е започнал едновременно с мащабно настъпление на опозиционни бойци срещу Алепо“, поясни генералът.

„Понеже маршрутът на конвоя преминаваше през територии, контролирани от въоръжената опозиция, руският Център за помирение осъществяваше съпровождането му с безпилотни средства“, изтъкна още говоротелят.

Той добави, че в ранния след обед вчера конвоят благополучно е стигна югозападния край на Алепо,

след което руският център е прекрати мониторинга на автоколоната.

Сирийската армия също отрече да е бомбардирала вчера хуманитарния конвой за Алепо.

ООН смята, че ударът срещу конвоя може да се класифицира като военно престъпление.

Организацията спира изпращането на хуманитарни конвои за Сирия.

По-рано говорител на Червения кръст заяви, че сред загиналите при вчерашното нападение е и директорът на сирийския клон на Червения полумесец.

Тези въздушни удари рискуват да унищожат всички усилия за решаване на конфликта.

Общо 36 цивилни са убити в северната част на Сирия по време на тези интензивни въздушни удари, сочи Сирийската обсерватория за човешки права.

Организацията не бе в състояние да уточни от коя националност са били самолетите, извършили удара, но нито една сирийска бунтовническа групировка не разполага с военна авиация.

ООН посочи, че при въздушните удари са засегнати най-малко 18 камиона с хуманитарна помощ. Те са били част от конвой от 31 камиона на Сирийския червен полумесец, който доставя помощи на 78 000 души в Орум-ал-Курба.