Още по темата

Терористите от „Ислямска държава“ се опитват отчаяно да се задържат в иракския град Фалуджа и буквално крадат кръвта да цивилните, за да лекуват своите ранени, съобщава „Фокс” (FoxNews).

Вижте битката за Фалуджа в снимки.

Ислямистите причакват хората на улиците и ги насилват да дават кръв, като част от жертвите им умират от кръвозагубата.

Обградените от 20 хилядна иракска армия във Фалуджа сили на „Ислямска държава“ имат много ранени, които отчаяно нуждаещи се от кръвопреливане.

А повечето от местните хора не могат да получат и две хранения на ден, така че са слаби и болни, по информация на иракските власти. Даването на кръв се превръща в хладнокръвно убийство.

Иракската армия се опитва да превземе града без да го разруши напълно и да задълбочи хуманитарната криза в него.

Опитите им да освободят Фалуджа, който е втората по големина крепост на „Ислямска държава” в Ирак, обаче срещат ожесточена съпротива. Битката се води за всеки квартал, къща по къща.

„Ислямска държава” настъпва в Либия

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

Нападател в Германия уби човек с „Аллах е велик”

„Ислямска държава” призова за джихад в Европа и САЩ през юни

От терористичната групировка са разположили гнезда на снайперисти в целия град. Много от къщите и улиците са минирани. Ислямистите често използват цивилни като щит, за да задържат позициите си.

Във Фалуджа живееха над 300 хиляди души, когато преди две години „Даеш” го превзе. Сега по данни на ООН в капана, в който се е превърнал града на брега на река Ефрат, са затворени около 90 хил. цивилни.