Още по темата

Бившият британски министър-председател Тони Блеър каза, че съжалява за войната в Ирак, но защити решението си за присъединяване на неговата страна към оглавяваната от САЩ военна операция през 2003 г.

"Разузнавателните оценки, направени, когато тръгвахме на война, се оказаха погрешни. Последиците се оказаха по-неприятни, продължителни и кървави, отколкото някога сме си представяли", заяви Блеър пред репортери в отговор на острите критики, отправени срещу него в доклада на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

"За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите", каза той.

Блеър заяви, че поема пълна отговорност за решението за участие във войната, но отхвърли твърдението, че днешният тероризъм се корени в нахлуването в Ирак.

Според него светът е по-добро място без иракския диктатор Саддам Хюсеин, който беше свален от власт при военната операция през 2003 г.

Писма, публикувани от разследващата комисия, показват, че Блеър е уверил тогавашния американски президент Джордж У. Буш в своята подкрепа за смяна на режима в Ирак осем месеца, преди водената от САЩ коалиция да нахлуе в страната през март 2003 г.

Икономика на тероризма

Евакуация, изстрели и взривове. Издирват мъртъв атентатор

"Ислямска държава" подготвила 600 живи бомби за Европа

Блеър е казал на Буш в паметна бележка, че ще направи "каквото и да било" за отстраняването на Саддам.

Документът от 28 юли 2002 г. е с гриф "поверителен и личен". В него бившият британски премиер казва, че свалянето от власт на иракския диктатор е "правилното решение", и че същественият въпрос е "не кога, а как да бъде свален той".

По същото време Блеър заявяваше пред британската общественост и парламента, че все още не е взето решение за война.

"Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване", отчете по-рано днес председателят на анкетната комисия, която разследва участието на страната в иракската война, сър Джон Чилкот.

"Условията, при които е било взето решението, че е имало правна основа за британска военна операция, са били твърде неудовлетворителни", добави той.

"Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съмнение, макар че е трябвало", изтъкна още сър Джон Чилкот.