Още по темата

Ако иска да се присъедини към Европейския съюз, Сърбия не може да седи на два стола едновременно, запазвайки приятелски отношения с Русия.

Това каза в Белград зам. - помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий.

Вучич: Скоро ще имаме десет МиГ-29

Александър Вучич: България се уплаши от напредъка на Сърбия

Сръбският премиер поведе прайда и влезе в историята

Изявлението бе направено ден преди срещата му със сръбския президент Александър Вучич.

„Държавите трябва да изберат на коя страна са, независимо от факта колко трудно е това. Страната трябва да направи своя стратегически избор. Това трябва да бъде част от официалната политика. Така, както направи Хърватия и превърна членството си в ЕС в цел номер едно или пък Черна гора по отношение на НАТО. Много е важно делата да бъдат по-силни от думите. Да има много ясни послания”, заяви Хойт Брайън Ий.

Той припомни, че Вучич като премиер и президент ясно е казал каква е целта на Сърбия, но в същото време иска добри отношения с Русия. „Не е много ясно как ще направи такъв баланс”, добави американският дипломат.

Той посочи, че за САЩ е много важно държавите от Западните Балкани да бъдат стабилни.

„Докато има нерешени спорове има риск от конфликти”, предупреди Хойт Брайън Ий. Според него „руската представа се различава от европейската визия за Балканите”.

„От действията на Русия става ясно, че тя иска да има разединени Балкани, а не силни и обединени”, подчерта американският дипломат.

Хойт Брайън Ий се възмути и от факта, че в Сръбската военна академия преподават лица, които са били осъдени от Международния Трибунал в Хага и са изтърпели наказанието си за извършени военни престъпления. „Това не е добър знак от страна на правителството”.

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин пръв реагира на изявлението на американския дипломат.

Според Вулин това е най-тежкият и най-недипломатичният натиск от САЩ върху Сърбия.

„Не знам каква ще бъде реакцията и отговорът на президента Вучич, но съм сигурен, че той ще съумее да се справи с натиска, както е правил винаги досега”, написа Вулин в специално изявление.

„В лично качество мога да кажа, че това изявление не е от приятел и човек, който уважава Сърбия, който уважава нашата политика, който уважава правото ни сами да решаваме... Сърбия ще взима решенията си самостоятелно, независимо от това колко са велики онези, които смятат, че може да вземат решения вместо нас”, посочи Вулин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК