Още по темата

Опасността от тероризъм в Европейския съюз идва от лагерите за обучение на територията на Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Македония, се казва в анализ на чешката редакция на сайта ЮрАктив.

В тези лагери групи радикали

набират и тренират нови членове в редовете на „Ислямска държава“.

Според евродепутата Томаш Здеховски това е главно проблем на тайните служби и силите за сигурност. „Те се фокусират главно върху хората, пътуващи за Турция и Сирия, а не на хората, които пътуват за Балканите“, предупреждава той.

Проблемът за европейските лагери за обучение на терористи беше засегнат и в доклад на Европол от януари, където се посочва, че „освен тренировъчните лагери в Сирия има и по-малки лагери за обучение и в ЕС и балканските страни“.

Експертът за тероризма в балканските страни Филип Тесар от Института за международни отношения изтъква, че

привидно заплахата от войнстващ ислямизъм на Балканите не засяга Европейския съюз.

Има обаче данни, че най-малко 5 албански радикали от Македония и 5 от Косово живеят в Западна Европа (Германия, Австрия, Швеция, Норвегия), а няколко други албанци, които искали да заминат за Сирия и Ирак, бяха задържани във Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Гърция, Турция, Египет и Саудитска Арабия.

Според ЮрАктив проблемът не се ограничава само до етническите албанци. Една пета от босненските граждани, които са заминали в Сирия и Ирак да се бият на страната на радикалните ислямисти, преди това са посещавали свои роднини и приятели в САЩ и Западна Европа или са работели там.

„Войнстващият ислям на Балканите е преди всичко наследство от войните в бивша Югославия“,

оценява Тесар.

„Политиците изобщо не говорят за тези заплахи. Но се предполага, че след военните конфликти на Балканите там са останали няколко милиона автомати, гранати и различни експлозиви. Това може да е огромна заплаха“, казва евродепутатът Здеховски.

Той смята, че на страните кандидатки за членство в ЕС като Албания и Македония, както и на Босна и Херцеговина, която тепърва очаква да получи статут на кандидатка, трябва де се постави условие да засилят борбата с радикалните мюсюлмани и взаимното сътрудничество в тази борба, посочва ЮрАктив.