Още по темата

След двучасов разпит в Специалната прокуратура бившият македонски премиер напусна сградата без зимното си палто. След като бе запитан от охраната "къде ви е палтото?" Груевски отвърна: С палто ли бях?

След това Груевски заяви, че "днес е бил на разпит, защото управляващата партия е искала да отклони общественото внимание от проблемите си".

Ще стане ли Македония нормална държава

Груевски се оттегли като премиер по-рано тази година след 10-годишно управление. В началото на 2015 г. тогавашният лидер на опозицията, днес премиер, Зоран Заев започна да публикува аудио записи, уличаващи Груевски и властта в корупция. Това доведе до масови протести в Македония и даде начало на 2-годишна политическа криза.

Най-драматичната нощ в македонската история

Каракачанов: Договорът с Македония се дължи на куража на Заев

 Груевски е разследван по няколко дела. От близо пет месеца той е с отнет международен паспорт. 

"Бях извикан като свидетел за някакво разследване. На Специалната прокуратура казах, че действията им са незаконни и че техният мантдат отдавна е изтекъл. Всичко, което правят в момента е просто един тормоз над гражданите и техните действия се противозаконни. Аз дойдох тук, за да не кажат, че не идвам", каза Груевски.

Днес от Специалната прокуратура съобщиха, че Груевски притежава 35 банкови сметки.

Груевски имал близо 10 млн. денари (1 евро се равнява на 61.5 денара) в сметки в денари.

В останалите 14 еврови сметки Груевски притежавал 46 727 евро. От прокуратурата уточниха, че бившият премиер има и още 14 валутни сметки в различни банки.

Самият Груевски е съобщил, че има 29 сметки.

Според разследващите Владимир Пешевски - бивш вицепремиер, смятан за един от най-приближените на Груевски, има 27 банкови сметки, като 24 от тях са активни.

За останалите бивши висши ръководители, като министрите на вътрешните работи Гордана Янкуловска и на транспорта Миле Янакиевски, все още няма точна информация колко банкови сметки имат и с какви средства разполагат.

По-рано тази седмица официалната македонска агенция МИА разкри, че Никола Груевски притежава огромна сграда на стойност от 7 милиона евро в белгийския град Антверпен. "Фамилията е закупила къщи и по хърватската крайбрежна ивица на Адриатическо море". В информацията пише, че "Груйо, както наричат Груевски в Македония, е бил докторант в Монте Карло".

БГНЕС припомня, че в последния си брой седмичникът "Фокус" съобщи, че братовчедът на Никола Груевски Сашо Миялков е "навлязъл мощно в петролния бизнес чрез компанията "ОМ Петрол". 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК