Още по темата

Албанската национална армия (АНА) заплаши с война Черна гора заради демаркацията на границата, съобщава македонската държавна агенция „Макфакс”.

Договорът за демаркацията на границата с Косово трябва да бъде ратифициран на 1 септември 2016 г.

Според косовските медии обаче президентът Хашим Тачи и на премиерът Иса Мустафа трудно ще успеят да осигурят нужното мнозинство от 2/3 в парламента.

Напрежението в самото Косово се засилва. В началото на август неизвестни лица хвърлиха бомба по сградата на парламента - вижте във видеото.

В момента управляващата коалиция в Косово има 61 депутата и дори да привлече 20 гласа от представителите на малцинствата, не може да се осигури необходимите за ратифицирането на договора с Подгорица.

„Макфакс” цитира кметът на Прищина Шпенд Ахмети, член на Движението „Самоопределение”, който заявява че „неговата партия е за добросъседски отношения с Черна гора, но границата не е там, където трябва да бъде”.

Косовската опозиция настоява правителството в Подгорица да върне над 8000 декара земя, които били получени неправомерно при разделянето на СФРЮ.

Паралелно с протестите представители на Албанската национална армия заплашиха с война Черна гора заради демаркацията на границата.

Съобщава се за напрежение в района на Чакор, където са били изпратени специални части от Подгорица.