7

П рез по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха пропаганда срещу намиращите се наблизо севернокорейци – всичко от корейски поп до новини за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те спряха и това беше най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози.

Това стана преди утрешната среща на високо равнище между Севера и Юга, която ще даде тон на предложената среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп и този ход не беше просто символичен. Бавно и с трудни преговори Вашингтон и двете Кореи скицират сделка, за да избегнат все по-неизбежната война, от която се страхуваха и двете страни, пише Питър Апс* в свой коментар за агенция Ройтерс (Reuters).

Северна Корея спира ядрените опити при едно условие

Доналд Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун

Потвърдено: Ким Чен-ун е бил в Пекин

Остава под въпрос колко успешна ще е срещата и

дали Ким наистина се отказва от ядрената си програма.

Режимът на Ким е яростно параноичен спрямо външния свят и дълго е вярвал, че само военната сила – включително ядрена – наистина ще го предпази от външни опасности. Напредъкът, който постигна неотдавна, сериозно разтревожи Съединените щати, създавайки заплахи за военни действия – и само титаничното и забележително прозорливо усилие от страна на Сеул запази дипломацията жива. Сега тя може да даде плод.

В събота Пхенян обяви, че вече няма нужда от опити с ядрени или междуконтинентални балистични ракети, защото е достигнал целите си за създаване на оръжия. Американски служители и експерти не мислят, че Северът вече може да удари американската територия, но подозират, че притесненията на Ким от потенциална американска акция са го подтикнали да промени позицията си. Северна Корея вече има възможността да опустоши непосредствените си съседи и това може би за нея е достатъчно. Другата възможност е режимът само да печели време.

Дори и пауза по време на ескалация би била дипломатическа победа.

През януари се очакваше, че Пхенян ще използва Зимните олимпийски игри, за да засили напрежението, може би чрез провеждането на нови изпитания на оръжия или чрез кибератака. През последната година – когато бяха извършени много ядрени и ракетни опити, а в Малайзия беше убит полубратът на Ким Чен-ун, ескалацията изглеждаше неудържима. От януари насетне обаче правителството на южнокорейския президент Мун Дже-ин използва първо Олимпийските игри, а после и обещанието за бъдещи срещи, за да насърчи несложен, но продължаващ диалог. Оттогава Северна Корея не е провела и едно изпитание.

Източник: Thinkstock/Guliver

Срещата утре в демилитаризираната зона между Ким и Мун ще бъде ключов предвестник на среща между САЩ и КНДР, която може да се състои другаде – включително в Монголия или Швейцария. Това ще бъде първата среща между двамата и едва третата между лидери на Севера и Юга от примирието, сложило край на Корейската война, през 1953 г.

Превръщането на това временно примирие в по-официално мирно споразумение е една от дългосрочните цели на правителството на Мун. То трябва да убеди Пхенян, че нито Вашингтон, нито Сеул имат краткосрочни или дългосрочни амбиции да свалят династията Ким. Това е една от причините защо изключването на високоговорителите – което открито поощряваше севернокорейските войници да дезертират – е толкова важно. В крайна сметка,

всичко, което кара Ким да смята, че жестокия му диктаторски режим е в безопасност, може да помогне за постигането на мир,

дори да обърква и да тревожи хората. Някои теми обаче почти сигурно няма да бъдат обсъждани – в частност изтеглянето на американските войски от Южна Корея.

Ким Чен-ун с готовност за затопляне на отношенията с Юга

Исторически момент: Сестрата на Ким Чен Ун кацна в Южна Корея

Всички страни продължават да са на съвсем различни мнения. Казват, че Тръмп, когато беше на посещение миналата година в Сеул, предложил Южна Корея да се откаже от амбицията си за обединение като начин да се успокои Пхенян. Засега и двете Кореи остават решени да постигнат това, макар че малцина вярват, че която и да е от тях ще обмисли компромисите, необходими, за да уеднаквят своите несъвместими политически системи. Една обединена Корея няма да е приемлива и за Китай, единственият договорен съюзник на КНДР и ключова страна в справянето със ситуацията на полуострова.

Някога тайните дипломатически канали сега стават видими. Миналата седмица Тръмп разкри, че директорът на ЦРУ и кандидат за държавен секретар Майк Помпейо тайно е бил в Пхенян по-рано този месец, за да подготви срещата с Ким. Американски служители казаха, че посещението, организирано от ръководителя на южнокорейското разузнаване и неговия севернокорейски колега, е целяло да се прецени дали Ким е готов да участва в сериозни преговори за отказ от ядрените оръжия.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Повечето американски анализатори смятат, че това все още е малко вероятно.

Само няколко държави са се отказвали доброволно от своите ядрени програми

и други оръжия за масово унищожение: Южна Африка, Ирак, Либия и постсъветска Украйна, която подписа с посредничеството на Великобритания и САЩ договор за връщане на Русия на оръжията, разположени на нейна територия. От тези страни Ирак и Либия се оказаха със свалени по военен път от САЩ правителства, докато Украйна е все по-заплашвана и атакувана от Москва.

Американски служители казват, че искат да видят значително унищожаване на севернокорейските ядрени съоръжения, за да предложат значително вдигане на санкциите. Все пак Вашингтон може да се задоволи със спиране на изпитанията и разработване на оръжия, отклонявайки заплахата за американската територия. Южна Корея – която вече е в обсега на севернокорейската конвенционална артилерия, която според американските анализатори, може да убие десетки хиляди за часове – вероятно би приела такава сделка.

Япония, която също е в обсега на Севера, е много по-предпазлива. Това беше и главна тема в срещите между Тръмп и премиера Шиндзо Абе миналата седмица. Токио осъзнава, че не може да наложи вето на съвместните дипломатически усилия на Южна Корея и САЩ, една от причините сега да търси собствен директен диалог с Пхенян. Никоя страна не вярва на другата. Тези преговори са положителна крачка и правят непосредствената война доста по-малко вероятна. Ако се провалят обаче, което остава напълно възможно, резултатът може да е катастрофален.

*Питър Апс е коментатор на агенция Ройтерс по международните въпроси, глобализацията, конфликтите и други теми. Той е основател и изпълнителен директор на Проекта за изследвания на 21 век – неправителствен и независим мозъчен тръст. Изразените мнения са само негови, не на Ройтерс.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 15 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 15 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 15 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 15 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 16 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 16 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 16 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери