Още по темата

В Северна Корея публично са били екзекутирани двама високопоставени държавни служители за неуважение към лидера на изолираната страна Ким Чен-ун. Това се е случило в началото на август, а сега новината предава агенция Ройтерс, позовавайки се на южнокорейски вестник.

Ако информацията се потвърди, това би бил поредният епизод от редицата чистки на високо равнище, които предприема младият лидер, който наследи властта след смъртта на баща си Ким Чен Ир през 2011 г.

Южнокорейският ежедневник цитира анонимен източник, според когото

екзекутирани са бившият министър на земеделието Хуанг Мин и Ри Йонг Джин, който е бил високопоставен служител в министерство на образованието.

Двамата били разстреляни със зенитно оръдие във военна академия в Пхенян. Хуанг бил убит заради политическите му предложения, които се определяли като предизвикателство към Ким Чен-ун, а Ри е бил задрямал по време на среща с лидера, а по-късно е разследван за корупция и неуважение към него.

Информацията за момента не може да бъде потвърдена. И преди се е случвало да има медийни съобщения за екзекуции в Северна Корея, които впоследствие да се окажат неверни.

Новината на екзекуциите идва малко, след като Южна Корея съобщи, че заместник посланикът на Северна Корея в Лондон е избягал на южокорейска територия със семейството си. Тази информация беше сериозен удар по режима на Ким Чен-ун.

Северна Корея рядко дава гласност на екзекуциите,

които се извършват там, въпреки че през 2012 г. държавните медии потвърдиха за екзекуцията на чичото на Ким Чен-ун, смятан за втория най-могъщ човек в страната.

Бившият министър на обраната Хун Йонг Чол също се предполага, че е бил екзекутиран миналата година, това твърди южнокорейското разузнаване.