Още по темата

Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп призова за „мир чрез сила“ и обеща да увеличи военните разходи, ако бъде избран през ноември.

Милиардерът заяви, че

ще поиска от Конгреса да отмени съкращенията в бюджета на отбраната на САЩ,

които влязоха в сила, след като законодателите не успяха да постигнат бюджетен компромис през 2013 г. Тръмп смята, че в сегашния си вид американските военни сили не са в състояние да се справят със заплахи срещу САЩ.

„Историята показва, че когато Америка е неподготвена, е моментът на най-голяма опасност. Искаме да възпрем, да избегнем и да осуетим конфликти чрез неоспоримото си военно превъзходство“, каза Тръмп в реч за националната сигурност във Филаделфия.

Тръмп твърди, че може да осигури парите за допълнителните военни разходи чрез „реформи на здравия разум“ в администрацията.

Защо сравниха Тръмп с Хитлер и Мусолини

Тръмп: САЩ да помислят за расово профилиране

Северна Корея: Доналд Тръмп е мъдър политик

Милиардерът е категоричен, че ако стане президент,

неговата външна политика ще е основана на дипломация, а не на разрушения.

Бизнесменът окачестви като абсолютен провал външната политика на президента Барак Обама и на съперничката си на изборите от Демократическата партия Хилари Клинтън.

„Политиката на сваляне на режими, която води сегашната администрация, предизвика вакуум“ в региона и от това се възползваха групировки като „Ислямска държава“, заяви републиканският кандидат-президент.

„Политиката на Клинтън в Ирак, Либия и Сирия доведе само до нестабилност, страдания и смърт. Понякога

изглежда сякаш в Близкия изток няма страна, където Клинтън не би искала да се втурне да свали управляващите“,

заяви Тръмп. Той добави, че според него другите държави не се боят от САЩ, защото не уважават държавното им ръководство, давайки примери с Русия, Китай и Северна Корея.

Тръмп заяви, че ако стане президент, ще даде на военното командване 30 дни да изготви план за побеждаване на „Ислямска държава“ и ще поиска от Комитета на началник-щабовете да направи оценка на всички уязвими места на националната киберзащита, предадоха световните агенции.