Още по темата

Вчерашният ден беше белязан от паника на Уолстрийт след рекорден спад на борсовия индекс Дау Джоунс. Американските фондови пазари преживяха най-тежкия срив от повече от 6 години насам. 

Сривът на борсата през последните два дни, на практика изтри печалбите на американския пазар от началото на тази година. А загубата се изчислява на 4 трилиона долара.

Борсовите индекси продължиха своето движение като влакче на ужасите рязко нагоре и надолу, но в крайна сметка завършиха позитивно - на плюс 567 пункта, предаде NOVA

Така реално основният борсов индекс възстанови близо половината от загубените 1175 пункта предишния ден. Индексът на 30-те водещи американски компании приключи на нива от 24 912 пункта.

Несигурността обаче ще продължи и в следващите дни. След стремглавия път на фондовите борси такова движение стресна всички. 

Индексът Стандард енд Пуърс 500 прибави 46 пункта (1,7 процента) и достигна 2695 пункта. Насдак се повиши със 148 пункта (2,1 процента) до 7115 пункта.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че фондовият пазар е "доста променлив" през последните дни, но по думите му това не е разклатило неговото мнение, че основите на икономиката са силни. По време на свое изслушване в Конгреса все пак той е следял представянето на пазара. "По принцип не бих поглеждал към айфона си, но с оглед на движенията на пазара, го проверявам", каза той пред конгресмените от комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на САЩ. "Вече се е повишил със 187 пункта, така че днес вече отново имаме покачване." 

Мнучин заяви, че не е "извънредно обезпокоен от променливостта на пазара. Мисля, че основите са доста силни". Той е получил уверения, че по време на големите спадове в понеделник пазарите са работили добре без никакви ситемни проблеми. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram