Още по темата

Бил Клинтън заяви на конгреса на Демократическата партия, че съпругата му е посветила целия си живот на другите хора. Конгресът е определян за исторически, защото на него Хилари Клинтън бе номинирана за кандидат за президент на демократите. 

Така за първи път в 240-годишната история на САЩ

в надпреварата за Белия дом ще участва жена, издигната от една от двете основни политически партии в страната. Планирано е 68-годишната Клинтън да даде в четвъртък официално съгласието си да представлява демократите на изборите.

Скандалът около Клинтън включва и "АЕЦ Белене"

Хилари Клинтън разпитана от ФБР, замесена е в гръцкия дълг

Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация.

"Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото", подчерта той

и допълни: "Тя винаги иска да движи топката напред."

В речта си на конгреса Бил Клинтън каза, че Хилари е активист за социална справедливост още от първите дни на брака им като студенти по право. "Нейното любопитство никога не пресъхва. Тя е лидер по природа" и "боец, роден с допълнителен ген за отговорност", подчерта той. Бившият президент разказа за отношенията със съпругата си,

припомняйки си времето преди 40 години, когато я забелязал в университета,

както и за влиянието, което е оказала върху него да се впусне в политиката. "Хилари ми отвори очите за цял един свят на служене на обществото", похвали я той.

Бил Клинтън защити работата на съпругата си като държавен секретар, изтъквайки, че тя е изиграла важна роля за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права.

Хилари като млада - изненадващо хубава

Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт предупреди, че демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента.

Евентуална победа на Тръмп ще бъде катастрофа за страната и подарък за Владимир Путин, каза тя.

Междувременно привърженици на Бърни Сандърс изразиха недоволството си и окупираха павилиона за представителите на медиите. Според тях процесът за номиниране на кандидат е  "нечестен".

В протеста участваха стотина души, повечето от които бяха делегати или гости на конгреса. Те скандираха "Целият свят ви гледа", когато полицията блокира вратите и отказа достъп на журналистите до тях.

Демонстрацията се състоя веднага след като Хилари Клинтън получи номинацията на демократите за участие в президентските избори.

Тя получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса на партията във Филаделфия, преминавайки прага от 2382 гласа, които бяха необходими за номинирането й.

Бившата първа дама и бивш държавен секретар ще се състезава за Белия дом с републиканския кандидат, милиардера Доналд Тръмп

на изборите на 8 ноември.

Социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени вчера, за първи път от май дават преднина от 2 процентни пункта на Тръмп пред съперничката му Клинтън. Според резултатите 39 процента от анкетираните биха гласували за Тръмп, 37 процента за Клинтън, а 2 процента не биха гласували за никого от тях.