Учени откриха нов вид, подобен на човешкия и неизвестен досега на науката, в пещера в Южна Африка, където бяха разкопани костите на най-малко 15 индивида, съобщиха световните агенции.

Окритието бе представено в четвъртък от международен екип от учени, работили под ръководството на Лий Бъргър, американски палеонтолог, който е професор по изследвания на човешката еволюция в Университета на Уитуотърсранд в Йоханесбург.

„Очарован съм да ви представя един нов човешки вид“, заяви проф. Лий Бъргър.

Името на вида – Homo naledi, идва от думата за „звезда“ на местния диалект – сесото. Новият вид бе класиран към вида Homo, към който принадлежи съвременният човек

В периода 2013 – 2014 г. екипът учени се натъкнал на 1550 кости, принадлежали най-малко на 15 индивида, сред които бебета, подрастващи и възрастни.

Всички те са били с еднаква морфология и се оказало, че са от неизвестен за науката човешки вид.

Фосилите са били открити в дълбока пещера, чийто достъп е бил много труден. Тя се намира в богат на археологически находки регион, познат като Люлката на човечеството и вписан в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Лондонският природонаучен музей определи новото откритие като „забележително“.

„Някои от чертите на Homo naledi, като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек“, изтъкна Крис Стрингър от лондонския природонаучен музей.

Новото откритие ще позволи на учените да научат повече за прехода, осъществен преди около 2 милиона години, от австралопитека до примата от вида Homo.