Още по темата

На Антарктида за първи път беше регистрирана рекордна температура на въздуха от 17,8 градуса, съобщи чешкият учен Кимил Ласка. 

„Този факт потвърждава усиления процес на глобалното затопляне, което обхваща цялата планета”,

заяви ученият.

„Рекорд беше регистрирани и на 23 март миналата година на автоматичната метеорологична измервателна станция, данните, от която учените взимат веднъж в годината. „С тази новина чешката научна експедиция се върна от Антарктида миналата седмица”, заяви Ласка.

Точността на измерената температура предстои да бъде потвърдена от специална комисия.

Измервателната станция е разположена на надморска височина от 500 метра на един от ледниците на остров Джеймс Рос на Антарктида.

Очаква се средните температури на Земята да се увеличат с 2 градуса по Целзий

– праг, който според повечето учени, ако бъде преминат, ще има катастрофални последствия.

Заради топенето на глетчерите и ледените покривки в Гренландия и Антарктида

морското ниво може да се покачи с цели 25 м, а наводненията в градовете по бреговете биха принудили близо 1,3 млрд. души

в световен мащаб - 19% от световната популация, да сменят мястото си на живот. 

Наскоро и екип на Нова се завърна се от Антарктида. 

„Уникално чувство, дивата природа - на сантиметри от теб”, заяви репортерът Живко Константинов. „Нова телевизия постави много силен фокус в посока подкрепа на образование и наука. Участието на Нова в тази експедиция е част от тези усилия”, заяви Елица Георгиева, мениджър „Връзки с обществеността” на Нова телевизия. „Имаме много партньори, с които работим по тези инициативи”.