Днес модерният офис е зеленият офис. Мотото е: работи усърдно, забавлявай се активно и се грижи за природата. Еко вълната провокира много компании да обърнат внимание на актуалната зелена тема и по този начин да повишат доверието към себе си и към своите продукти и услуги. Ето няколко съвета как да направим офиса си еко:

1. Мит или факт? Скрийнсейвърът пести енергия. Отговорът е: мит! Настройте компютрите или лаптопите в офиса на режим sleep. Това ще намали потреблението на енергия, а в края на работния ден, не забравяйте да изключвате както устройствата, така и мониторите.

2. Знаете ли, че оставени в мрежата зарядните за телефон продължават да консумират до 40% от електричеството, необходимо за зареждане на устройството? Бъдете еко – след като заредите смартфона си, извадете зарядното от контакта.

3. Принтирайте умно! Това, без което зеленият офис не може е ефективен, енергоспестяващ и компактен принтер. Перфектният принтер трябва да бъде бърз и лесен за управление, защото ниският разход на енергия е зелена точка за офиса. Полезно е принтерът да разполага с функция за сканиране от двете страни без да се обръща листа, защото по този начин хабите по-малко хартия. А колкото по-малко се използва хартията, толкова повече дървета са спасени.

4. Бъдете отговорни – рециклирайте! Използвайте рециклирана хартия, защото в повечето случаи тя не отстъпва по качество на стандартната. Старайте се да разпечатвате двустранно. Не на последно място – не забравяйте, че децата са ентусиазирани художници, а обратната страна на ненужните документи може да се превърне в чудесно поле за творческа изява.

5. Повече слънце - по-малко разход на енергия. Оставете естествената слънчева светлина да осветява помещенията в офиса. Завесите и щорите ще намалят нуждата от изкуствено осветление и ще понижат разхода на енергия.