0
Ги ините 1994-2000 са период на забележително икономическо развитие на Ирландия. След едно десетилетие с висока безработица и емиграция през 80-те години и след почти четвърт век на икономически застой, през този период икономиката увеличава ръста си двойно и отбелязва най-бързия растеж в производството и трудовата заетост в сравнение с другите по-напреднали страни в Европа.

Ирландия се присъединява към ЕС (тогава Европейска икономическа общност - ЕИО) през 1973 г. заедно с Дания и Великобритания след провеждането на национален референдум.

От приемането на страната в общността до 2000 г. в Ирландия се предприемат конкретни стъпки за подобряване на държавната политика относно предприемачеството и поощряване на неговото развитие. След 1973 г. за пет години отпадат тарифите върху почти целия внос на продукция от страните членки. През 1981 г. влиза в сила Закон за развитието на индустрията, който позволява да се изплащат субсидии за определени международни търговски услуги и въз основа на него се развива "Програма за международни услуги".

През 1993 г. се създават три държавни агенции: Ирландска агенция за индустриално развитие, "Форбърт" и "Форфас". През 1998 г. по силата на същия правен акт се създава нова агенция за развитие, наречена "Ентърпрайз Айрланд", насочена към местната индустрия.

Правителството одобрява през 2000 г. сумата 646 млн. евро - фонд за стимулиране на технологиите и създава "Фондация за наука на Ирландия", която да управлява тези средства.

В последните години Ирландия постига изключителен икономически растеж като БНП на глава от населението нараства спрямо средния за ЕС от 64% през 1990 г. до 98% през 2002-ра. Населението за този период се увеличава от 3,5 млн. души на 3,9 млн.

Според данни на Националното статистическо бюро на Ирландия годишното нарастване на БВП през 2002 г. е 6,9%, като съответното повишение на БНП е 0,1%. Предварителните данни за 2003 г. сочат годишно нарастване на БВП с 2,1% за втората четвърт на годината и покачване с 3,1% на БНП за същия период.

Драстично намаляване на безработицата и ръст на жизнения стандарт
Между 1993 и 2001г. броят на хората, намерили работа, се покачва с 55%, а броят на безработните спада от 220 000 души през 1993 г. на 65 000 през 2001 г., въпреки че оттогава в нивото на безработицата за 2002-2003 г. има покачване.

В много голяма степен този ръст на икономиката като цяло се дължи на бързата експанзия през 90-те на продукцията за износ и сектора на международната търговия на услуги. Анализаторите на икономическото развитие на Ирландия определят като "драстични" постиженията на секторите, свързани с международната търговия. Положителното развитие на заетостта в отрасъла на международната търговия с услуги отбеляза ръст от 13 000 души през 1990 г. на 72 000 през 2002 г. През 2002 г. износът на услуги достигна почти 30 млрд. евро, което се равнява на 1/4 от целия износ на страната за годината.

През последните 10 години Ирландия постигна голям напредък. Доходите и жизненият стандарт отбелязват подобрение; безработицата е намалена драстично; налице е значителен прогрес в обезпечаването на националната инфраструктура; общественият дълг в момента е сред най-ниските в ЕС и е създадена солидна правна и икономическа основа за дейността на международни търговски компании. Икономическият растеж постепенно се отразява на по-високата платежоспособност на потребителите и обществените институции и увеличава заетостта в нетърговските сектори на икономиката.

Няколко основни индустрии са оказали голямо значение за търговския сектор на икономиката - отраслите животновъдство, растениевъдство, фармацевтика, електроника, софтуер и финансовите услуги. Те са и основните, които допринасят за растеж от 80% в продукцията на компании, подпомагани от агенции в периода 1990-2002 г. На тях също се дължи и ръстът в трудовата заетост.

През юни 2003 г. средната седмична заплата на работещите в промишления сектор се е увеличила с 9,2 на сто и достига 540,27 евро. Към март м.г. средните седмични заплати в обществения сектор са се увеличили с 1,6% до 683,90 евро.

Инфлацията през септември м.г. е 2,9%, докато през август е била 3,2%.

Печелившият бизнес, програми за безработни и туризъм
Ирландия играе значителна роля в много бизнессфери с дългосрочен потенциал, например развитието на софтуер в областта на комуникационните технологии, медицинската техника, хранителните съставки и финансовите услуги. Ирландските компании, които оперират на национално ниво и в чужбина, осъществяват значителни операции в страната, като по този начин превръщат Ирландия във водещо място за качествени бизнесдейности.

Както и у нас, в Ирландия съществуват програми за намаляване на безработицата и за допълнителна квалификация на хората без работа. Данните показват, че към края на септември м.г. 26 394 души са ангажирани в програми и схеми по заетостта. Други 10 492 души са включени в програми за обучение.

С население по-малко от 4 млн. души, Ирландия е посетена от 6 065 000 туристи през 2002 г., което представлява 1,3% увеличение в сравнение с 2001 г. Приходите от чуждите туристи достигат 3,764 млн. евро през 2002 г., с 1,7% повече в сравнение с 2001 г. През второто тримесечие на м.г. броят на чуждестранните туристи е 1,704 млн., което, сравнено със същия период на 2002 г., когато са били 1,613 млн., прави 5,6% ръст.

Новите предизвикателства
Сред мерките, които ирландските икономисти препоръчват, за да може ирландската икономика да поддържа устойчивото темпо на развитие и да се справи с предизвикателствата на световната конкуренция и проблемите на икономиката в световен мащаб, са високо конкурентоспособна и прозрачна корпоративна данъчна система, регулаторна и бизнессреда, която улеснява гъвкавостта и бързината на действие при операциите, образователна система, която създава специалисти с умения, необходими за модерния бизнес.

Ирландските икономисти предупреждават, че промените в глобалния икономически контекст подсказват, че стратегията, прилагана през последното десетилетие, която се основава на ниски данъци, дерегулация и подходящи умения, няма повече необходимите ресурси за поддържане на растеж и благоденствие. Целта им е да приведат инфлацията на едно ниво със средната за ЕС чрез поощряване на конкуренцията и чрез изграждане на изследователска, образователна и физическа инфраструктура, която да отговаря на етапа на развитие на Ирландия.

Ето някои уебадреси, които предоставят полезна информация за страната:
EU2004.ie - Ирландското председателство на ЕС
Връзките Ирландия-България и посещението на премиера Бърти Ахърн у нас - в Government.bg
"Страховитото в историята: Ирландия" (книгата от поредицата за деца на изд. "Егмонт България")
Ирландска търговска камара: ChambersIreland.ie
Институт по икономически и социални изследвания: ESRI.ie
Enterprise Ireland: Еnterprise-ireland.com - в помощ на международния бизнес
Централна банка на Ирландия: CentralBank.ie
Ирландска конфедерация на бизнеса и работодателите: IBEC.ie
Ирландски бизнесуказател: AskPaddy.com
Ирландска асоциация на малките и средни предприятия: ISME.ie
Ирландски съвет по туризма: Ireland.travel.ie

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 3 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 3 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 5 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 6 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 7 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 7 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 7 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 7 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 8 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 9 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 9 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 9 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 9 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 10 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 10 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок