0
Виж репортажи на bTV и Евроком

Работата на парламента тази сутрин започна с дебатите по вота на недоверие, поискан от ОДС в началото на тази седмица с главен мотив лекарствената политика на кабинета, и по-конкретно - въвеждането на ДДС върху лекарствата.

Първа думата взе лидерката на синята парламентарна група Надежда Михайлова, която заяви, че с въвеждането на ДДС върху лекарствата най-ясно са се проявили липсата на координация в правителството, некомпетентността и неадекватността на управляващите. ОДС искат да разберат кой ще поеме отговорността, заяви тя. Основният аргумент за искането на този вот беше провокиран от желанието ни за възстановяване на социалната стабилност, сериозно разклатена от вашето правителство, обяви още Михайлова и обвини управляващите, че не разбират болката на хората. "И накрая един морален мотив - ключовата дума в днешния ден отново е "отговорност". През последните дни редица министри обясняваха как цените на лекарствата се повишават с различни проценти. Истината е, че цените не се вдигнаха сами. Те бяха повишени с решение на правителството и днес в тази зала ние искаме да разберем кой ще поеме отговорноста за тази политика на правителството", заключи шефката на ПГ на ОДС.

След нея се изказа финансовият министър Милен Велчев, който обоснова въвеждането на налога както с уеднакването с Европейския съюз, така и с необходимостта да се сведат до минимум злоупотребите с ДДС. Той атакува директно бившите управляващи и конкретно Иван Костов, като припомни неотдавнашните разкрития за 10-кратно по-големия дивидент от БКК - 300 000 лева, получен от фирмата на Мина Костова, както и "облажването" на фондация "Демокрация" (ръководена в момента от експремиера Костов) с над 120 000 лв. от Министерството на финансите. (Виж повече...)

Ние знаем защо днес "Кремиковци" се опитва по този начин да рекетира българското правителство, заявиха от мнозинството. Според депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски СДС иска този вот, "за да реши вътрешната драма Михайлова срещу Михайлова" и обяви, че докато управлявала, синята партия била "като хидра, впита в тялото на българския народ". Българите днес изключват телевизорите и радиоапаратите си заради отвращението, което са натрупали от българската политическа класа през последните 12 години, заяви Севлиевски с характерната си емоционалност. Той сравни сините политици с ладитите, които през миналите векове в Англия са чупели машините, защото заради тях оставали без работа.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че проблем, който да дава основание за такова искане на недоверие, наистина има. Според него управляващото в момента движение се държало така, сякаш разполага не с 800, а с 8000 дни. От изказването му стана ясно, че лявата опозиция може да даде още няколко месеца кредит на доверие, а Кръстьо Петков поиска промени в кабинета с думите, че очакват от министър-председателя да състави такъв екип около себе си, който ще му помогне да реализира предизборните си политически идеи. Левите поискаха още налагане на 3-годишен мораториум върху увеличаването на данъците.

"Знаете ли, г-н премиер, какво говорят хората навън? Че вие може би все още имате добри намерения, но депутатите ви не станат и министрите ви не стават. Искам да ви кажа: Отидете си. Това управление е опасно за България", изтъкна в изказването си по-късно синята лидерка Екатерина Михайлова. Тя отрече нападките, че с този вот СДС преследва вътрешнопартийни цели и може да дестабилизира държавата, "защото ако СДС е проблем, значи има нещо сбъркано с тезите ви. След като СДС може да дестабилизира държавата само с един вот на недоверие, това означава, че СДС не се разпада", изтъкна Екатерина Михайлова.

Последни в края на шестчасовите дебати взеха думата лидерът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов, вицепремиерът Николай Василев и министър-председателят Симеон Сакскобургготски. Поради изчерпване на времето и объркани сметки на водещия заседанието Огнян Герджиков ръководителят на жълтата група остана само с три минути лимит за изказване. След него вицепремиерът и министър на икономиката Василев окачестви дебатите като "буря в чаша вода" и "едно голямо нищо", а поведението на синята опозиция, поискала вота - като "крокодилски сълзи" и "некомпетентна демагогия". Като българин съм горд със своя премиер, с министрите, а днес - и с депутатите, заяви младият Василев. Не без ирония той изрази учудване "това ли успя да измисли след шест месеца опозицията" и припомни, че сегашните управляващи са намерили смелост да увеличат с 15% социалните разходи.

Василев изрази учудване, че по въпросите в днешните дебати не са взели отношение бившите министри на икономиката (Петър Жотев) и на финансите (Муравей Радев) и изтъкна, че през първата година на управлението си НДСВ е намарило данъчната тежест до 31,4% от БВП при 36,2% от БВП при последната цяла година от управлението на ОДС. "4,8% намаление на данъчната тежест - завиждате ли, г-н Радев?", запита Василев.

Вече шести час не мога да разбера дали подкрепяте потребителите или производителите, обърна се вицепремиерът към опозицията. Той припомни отложеното "по политически причини" увеличение в цените на медикаментите преди парламентарните избори миналата години и нарече "смешен плач за българските производители" загрижеността на ОДС за лекарствената политика.

В заключение пред депутатите се изказа министър-председателят Сакскобургготски, който проследи дебата от пленарната зала. "Ако този вот на недоверие към правителството, което оглавявам, има някакво достойнство, то това е възможността за продължаване и задълбочаване на обществения и професионалния дебат и широкото разясняване на основополагащи принципи в неотложни мерки за успешното провеждане на лекарствената политика", заяви премиерът. Той изрази вярата си, че в този парламент не са изчерпани възможностите за консенсус по изложените въпроси, насочени към постигане на модерно европейско здравеопазване. Убеден съм, че са необходими единомислие и единодействие, както и твърда политическа воля и много, много усилия, за да свършим това, с което сме се заели, завърши министър-председателят. (Виж пълния текст на изказването му в Government.bg.)

Гласуването на вота ще е явно и ще се състои в сряда, 13 февруари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 40 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 45 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.