Ключовото химическо вещество във виното се нарича ресвератрол. То дава характерния червен цвят на питието и притежава антиракови свойства. Помага и за предотвратяването на сърдечни проблеми. Учените установили, че именно това вещество влияе на продължителността на живота. Ресвератролът имал свойството да наподобява ефекта на нискокалоричното хранене, при което ядеш всичко, но приемаш една трета по-малко калории от обикновено.
Друго вещество, което има сходен ефект е керцентинът, който се съдържа в зехтина. Двете вещества позволявали на клетките да живеят по-дълго.
Опити с плъхове, червеи и плодни мушици, приемащи минимално количество калории, доказали, че продължителността на живота може да се удължи до с 70%, сочат резултатите от изследването, публикувани в списание "Нейчър".
Учените се опитват да разработят лекарство, което да има същия ефект и върху хората. Те обаче уточняват, че за да живееш по-дълго, не означава да пиеш повече червено вино. Подмладяващият ефект на ресвератрола в червеното вино се проявявал, когато се приемала по една чаша вино дневно.
Средната продължителност на живота в Испания при мъжете е 75 години, а при жените - 83 години, подчертават учените.