0
Са ах и трепет. Такива чувства навяват някои заглавия от днешната преса, от които научаваме поне няколко неща. Първо, че "правителството отива на съд, заради АЕЦ Козлодуй", съобщава "Монитор". България вече е поела ангажимент да затвори III и IV блок на атомната централа, твърдят депутати от левицата, които вчера разпространили в парламента фотокопие от правителствено решение, взето в четвъртък.

В него четем, че I и II блок на централата трябва да бъдат затворени преди 2003 (тоест до 3 месеца). Ако това е така, правителството ще бъде дадено под съд, е позицията на левицата.

СДС и президентът Първанов също са срещу решението на кабинета. "Дума" твърди, че ще бъдат искани оставките на министъра на енергетиката Ковачев и на министъра на евроинтеграцията Меглена Кунева. Според "Труд" ядрените оператори в централата подготвят стачка и ще обявят неподчинение, ако има такова решение на правителството. Министрите въобще не са разбрали какво гласуват за АЕЦ - сочи проверката на "Стандарт".

Някои министри признали пред репортерите, че не са видели допълнението към глава "Енергетика". "Къде бе, къде ме питате за Козлодуй", негодува вътрешният министър Петканов, след което заявява, че този проблем за него е без значение. Министърът на културата Абрашев признава, че е гласувал за закриването на блоковете, но не искал да го питат за това. Лидия Шулева пък признава, че не е гласувала и не знае за решението, защото трябвало да напусне заседанието заради подписването на спогодба с Португалия.

"Не е необходимо да има дебат за Козлодуй" - твърди пред "Стандарт" министърът на енергетиката Ковачев. И заявява: "Просто питайте Паси кога затваряме реакторите". Само "Монитор" публикува факсимилето на правителственото решение, след което доказва, че кабинетът е нарушил собствената си енергийна стратегия, приета през юли т. г. Изданието се впуска да изчислява и какво ще ни струва закриването на блоковете на "Козлодуй".

Според пресмятанията на "Монитор", ако спрем първите четири блока на атомната електроцентрала, ни чака дефицит на тока през 2006 г. в размер на 1 млрд. киловатчаса. Или казано по-простичко - токът ще поскъпне около 40 %, след закриването на блок I и II на атомната електроцентрала. Според бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Красимир Николов, със затварянето на първите два блока България губи минимум 400 млн. долара, а при затварянето на III и IV блок - загубите могат да стигнат 6 млрд. долара.

И сега към друг прискърбен факт с вчерашна дата: болни от рак биват върнати вкъщи, съобщава от първа страница "24 часа". Урологичното отделение на Онкологичната болница в Дървеница ще бъде затворено за няколко дни. Причината, четем в часовия вестник, лекари от онкологията заминават на конгрес във Варна и болните се изписват. Има такава практика, успокояват хората от болницата, но уточняват, че приемът бил планов, за всеки случай щяло да има дежурен кабинет в онкоболницата.

Екип на "Труд" също се убеждава, че вратите на урологията са заключени, след което търси директорът на Онкологията доц. Страшимир Каранов, но той е в чужбина. Да се чудим ли след това, че всеки четвърти у нас си говори сам, тоест има психични отклонения, отбелязва отново "Труд" (данните са на Световната здравна организация).

В специално приложение, посветено на здравеопазването, "Дума" вижда нещата така - пациентът е последната грижа. Здравната реформа се оказа провал, цитира изданието думите на Джералд Шиф, ръководител на мисията на МВФ у нас. По данни, които откриваме в "Дума", 38 % от българите признават, че не могат да си позволят лекарства и лечение. Само на една от най-големите болници в страната - Александровската, която обслужва около 65 000 лежащи и амбулаторни болни, са необходими още около 37-40 млн. лв., за да закърпи бюджета.

И още тръпки на деня: дали не сте лишени от парите за пенсия, пита от първа страница "Труд". Повод за публикацията е паниката на хиляди граждани, че Националният осигурителен институт (НОИ) не е вписал в разпратените до тях писма начисления от парите им от хонорари и граждански договори. Спокойно, тези пари не се губят, отговарят от НОИ. Да, но след дълга процедура на административно ходене по мъките, вписване в осигурителни книжки, подписи и печати.

За "ужас над Бургас" разказва на цели две страници "Труд". "157 души треперят в повреден самолет" е водеща новина и за "Стандарт". Става дума за авария с пътнически самолет "ТУ-154", който е трябвало да извърши чартърен полет Бургас-Лайпциг, но след повреда е кръжал два часа, преди да кацне на летище Сарафово. Повечето от пътниците на борда са били германски туристи. Но, както знаете, добро е всичко, което свършва добре.

И така, най-накрая, стигаме до "добрата новина" в пресата - "сватбата на Калина е откупена", е водеща публикация в "Труд". Вече всичко било ясно около сватбата на царската (или по-скоро премиерска) дъщеря, която ще се извърши на 26 октомври в "Царска Бистрица", в Боровец. Правата на снимките на бракосъчетанието между Калина и Китин Муньос вече били продадени изгодно на испанското списание "Ола". Така че, уточнява "Труд", никакви снимки в българския печат.

Ала като премиер и добър баща на народа, Симеон бил измислил компенсация. В деня на сватбата Калина и Муньос щели да се разходят из Боровец, за да може всеки, който иска, да ги види. А за да се направи така обещаната "реклама на страната", из курорта щели да се вият хора и да има сергии с български грънци, менци, дървени лъжици и шевици. Изобщо - атмосфера на събор, който да развлича гостите на Боровец. Така, според "Труд", сватбата щяла да допринесе за народното благоденствие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 3 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 4 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 5 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Руските делтапланери опустошават украинските градове без пари

Свят Преди 6 часа

Сега руските сили използват гладиаторни бомби, за да атакуват северния град Харков

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Хеликоптер на президента на Иран падна, издирват оцелели

Свят Преди 6 часа

Повече за инцидента четете в следващите редове

.

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Любопитно Преди 7 часа

Липсата на сън също вреди на когнитивната функция

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Кание Уест прави жена си порнозвезда, роднините й са притеснени

Свят Преди 7 часа

След като Бианка Ченсори се омъжи за Кание Уест, тя започна често да се появява публично в силно разголени тоалети

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Продължава издирването на тримата моряци, изчезнали след потъването на кораба "Mohammad Z"

Свят Преди 7 часа

На борда на кораба, плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни

f

Епископ Арсений е избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

България Преди 7 часа

За него в бюлетините бяха отчетени 26 гласа, като за избор са необходими 22 гласа

д

Експерти: Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако напусне ЕС

Свят Преди 8 часа

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

Йотова към българите в чужбина: По-силни сме с всички вас

България Преди 8 часа

Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, че предават на поколенията любовта и знанието за България.