0

"Това е безотговорно политическо поведение, защото България е наблюдавана много прецизно. Днес голяма част от дипломатите са тук и тези възгласи, които чувате, няма начин да не се отразят на статуса ни по отношение на евроинтеграцията", заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган в кулоарите на парламента след прекратяването на извънредното заседание, на което трябваше да бъде гласуван коалиционния му кабинет с левицата.

От страна на опозицията явно има страх изобщо от присъствието й в залата, защото както ние, така и те знаят, че има индикации група депутати да подкрепят проектоправителството на БСП и ДПС, каза той.

Според него въпросът дали гласуването да бъде явно, тайно или поименно трябва да се постави - "ние сме съгласни с процедурата, но не да се създава ситуация на деструкция".

На въпрос дали в момента ситуацията не е на практика удължаване на властта на НДСВ, Сокола отвърна: "Във всички случаи е печелене на време."

Попитан дали смята, че все още има шанс проектокабинет БСП-ДПС да бъде одобрен, той отговори положително и отново прогнозира, че няма други възможности, тъй като на дясното пространство му липсвало ресурс.

Ако имаше ресурс, ние щяхме да помислим много сериозно, изтъкна лидерът на ДПС и отговори утвърдително на въпроса дали все още е сигурен, че няма да има предсрочни парламентарни избори.

Ако има предсрочни избори, това означава зачеркване на евроинтеграционната програма на страната, настъпва дестабилизация и всичко, което е свързано с това, предупреди той.

Значителна част от опозицията се държи безотговорно към страната, заяви на свой ред лидерът на БСП и кандидат за премиер Сергей Станишев по повод излизането от пленарната зала на депутатите от НДСВ, "Атака", ОДС, ДСБ и БНС, което провали гласуването на проектокабинета му.

Напускането днес не прави чест на парламентарните групи, които го сториха, защото това не може да няма отражение върху отношението на ЕС към кандидатурата и срока за присъединяването на България към ЕС, както и не може да не предизвика реакции на безпокойство сред българските граждани, добави той.
По думите му очевидно в някои парламентарни групи има опасение от формата на гласуване.

Левицата е готова да потърси разумните начини за завръщане в зала на депутатите, за нормални дебати и за гласуване на проектосъстава на кабинета, увери Станишев.

"Всички сме наясно, че страната не се намира в стандартна ситуация. Ние сме пред сериозна заплаха от отлагане на членството ни в ЕС, освен това гражданите и натрупаните проблеми изискват работещо правителство", предупреди още лидерът на БСП. 

Към този момент той не виждал основание левицата да подкрепя мандат на НДСВ при такова "неприлично поведение" от тяхна страна.

За нас властта и действията на този парламент не са на всяка
цена и ако някой мисли, че ще ни заплаши с предсрочни избори,
няма да стане, категоричен бе Станишев.

Ние не се страхуваме от предсрочни избори, добави той, но изтъкна, че това не е добър добър сценарий за страната и означават отлагане на членството на България в ЕС.

В момента сме свидетели на коалиция от Волен до Симеон срещу България, каза и заместникът му в БСП Румен Овчаров, според когото парламентарният шеф Георги Пирински не е нарушил процедурата.

Това е доста тежка ситуация и не трябва да го гледаме като спектакъл, а да се замислим всички какво може да се направи, за да няма криза и предсрочни избори, което е най-лошият вариант, каза от своя страна премиерът в оставка Симеон Сакскобургготски.

Трябва да се преосмисли какво да се предприеме, допълни той и изрази надежда, че парламентарната криза няма да се задълбочи и до утре ще надделее благоразумието.

Попитан дали е бил наясно, че депутатите от НДСВ ще решат да напуснат пленарната зала, Сакскобургготски заяви: "Това са парламентарни практики, аз съм само премиер."

Парламентарната група на НДСВ напусна пленарната зала поради сериозни съмнения в изправността на електронната система за гласуване, обясни Даниел Вълчев, като даде пример с пулта на Борислав Ралчев, който отчел друг резултат от действителното гласуване на колегата му.

Това даде основание да се поиска днешното заседание да се провежда с явно гласуване, чрез ставане от място и гласно обявяване на вота, допълни депутатът от НДСВ.

Смятаме, че не е възможно въпросът какво да бъде управлението на България да бъде решен от няколко инженери, коментира Вълчев от името на жълтата група.

Според него системата подлежи на щателна проверка, а основните въпроси трябва да бъдат приети в следващия ден с явно гласуване и обявяване на вота гласно от всеки народен представител.

В България има тайни гласувания и това е демократична практика, но правителство с тайно гласуване досега никога не е имало, припомни той.

С голямо учудване констатирахме, че председателят на парламента още в началото на заседанието допусна редица процедурни нарушения, заяви още Вълчев.

По думите му Пирински е дал начало на пленарното заседание, въпреки че в нарушение на правилника в залата са се намирали хора, за които парламентът не е взел решение.

Председателят на парламента не разреши да се извърши повторно регистриране, независимо че беше ясно, че част от пултовете не работеха, не разреши на няколко пъти процедурни изказвания и процедурно прегласуване на решението относно начина на гласуване в днешното заседание, обясни юристът.

Според него не е изяснен и въпросът при какъв кворум Народното събрание е започнало своята работа.

Системата отчете 235 присъстващи, при поименното преброяване - 211, а след това председателят обяви, че има 238, което беше самата истина, коментира Вълчев.

Като пропуск на Пирински беше отбелязано и прякото излъчване на заседанието по БНР и БНТ, въпреки че това не е било подложено на гласуване.

НДСВ щели да подкрепят пряко излъчване по БНР и БНТ, но това не беше подложено на гласуване, въпреки което предаванията на живо вървяха.

Правилата за гласуване в Народното събрание са направени така, че позволяват манипулиране на вота и затова по всички важни въпроси трябва да се гласува поименно, обяви лидерът на коалиция "Атака" Волен Сидеров, според когото този състав на парламента не отговаря на народните интереси.

Попитан дали "Атака" ще подкрепи мандат на НДСВ за правителство, ако се стигне до такъв вариант, той посочи, че неговата партия има много резерви към досегашното управление, което било "пълно с корупция".

Коалиция "Атака" подкрепя искането за оставка на председателя на парламента Пирински, тъй като смята, че стилът му на водене на заседанията е авторитарен, но това не е най-важният въпрос в момента, каза още Сидеров.

При положение че проектокабинетът е проектокабинет на малцинството, е морално политически БСП и ДПС да върнат мандата, заяви лидерката на СДС Надежда Михайлова.

Днешното гласуване показа още веднъж, че Пирински е човек, избран от малцинството, и ние ще настояваме за оставката му, заяви тя.

По думите й прекратеното преждевременно заседание е протекло в разрез с демократичните процедури и правилника на парламента.

Поименната проверка на кворума днес показа още веднъж, че малцинството от БСП и ДПС се опитва чрез процедурни хватки да осигури служебна победа на проектокабинета на Станишев, смята Михайлова.

Лидерът на БСП видя, че няма политическо доверие в Народното събрание и трябва да върне мандата, заяви и Иван Костов.

Изборът на Станишев по-нататък ще бъде плод на някакво шмекеруване, на подкупване на депутати и прочие, добави експремиерът.

Пътят, който ние предлагаме да се следва, е да бъде поискана и взета оставката на председателя на Народното събрание Пирински заради очевидните нарушения на правилника, които допусна, това да стане още утре и след това с нов председател да довършим това, което е започнато, обясни лидерът на ДСБ.

Междувременно депутатите от БНС настояха за официална проверка на техническата система за гласуване.

Причина за искането са погрешните резултати от вота на депутатите Стефан Софиянски, Николай Кънчев и Мирослав Мурджов, както и проблемите, породени от системата при регистрацията за кворума в началото на пленарното заседание, обясни съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия отблъсна украинска въздушна атака срещу Севастопол

Русия отблъсна украинска въздушна атака срещу Севастопол

Свят Преди 29 минути

Това съобщи поставеният от Москва ръководител на града Михаил Развожаев

<p>Бой в парламента на Грузия&nbsp;и нови сблъсъци между протестиращи и полиция</p>

Спорният закон в Грузия: Бой в парламента и нови сблъсъци между протестиращи и полиция

Свят Преди 38 минути

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу тълпата

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов организира троен годеж за финалистите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Бившият командос Пеньо Гатевски - Гатьо завърши на трето място в отбора на Златните

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

САЩ предупредиха, че може "да преоценят фундаментално" отношенията си с Грузия

Свят Преди 8 часа

Причината за това е приемането на трето, последно четене на закона за чуждестранните агенти

<p>САЩ налагат санкции на един руснак и три руски компании, ето защо&nbsp;</p>

САЩ налагат санкции на един руснак и три руски компании

Свят Преди 9 часа

Новината обяви Министерството на финансите на САЩ

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Гимназисти и студенти влизат в ролята на журналисти

Свят Преди 9 часа

В студентския вестник, наречен "The Pitch", студентите публикуват фрагменти от "Montgomery County Sentinel"

<p>Зеленски с нов призив към&nbsp;Запада&nbsp;</p>

На фона на нова руска офанзива: Зеленски призова Запада да ускори оръжейните доставки

Свят Преди 10 часа

Той каза, че ситуацията на бойното поле е най-тежка именно в североизточната Харковска област

<p>Искат по-евтини парно и топла вода&nbsp;от 1 юли&nbsp;</p>

Топлофикации искат поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли

България Преди 10 часа

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

"Mагически вкус": Кулинарното наследство на китайския квартал в Детройт

Свят Преди 10 часа

Ястието се появява в менютата на ресторантите от историческия китайски квартал на Детройт още през 60-те години на миналия век

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Да правиш изкуство от боклук: Венецуелски художник създаде 200-метров шедьовър

Свят Преди 11 часа

Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови отпадъци, които Панама генерира всяка година

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

"Изтощение, глад и страх": Израел навлезе още по-навътре в Рафах

Свят Преди 11 часа

Въоръжените сили на Израел засега не са коментирали тези твърдения

<p>Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Тежка автобусна катастрофа във Флорида, 8 загинали и много ранени

Свят Преди 11 часа

В автобуса са пътували общо 53 души, като 37 от тях са били откарани в болница с наранявания

<p>Великобритания и САЩ със сериозно предупреждение&nbsp;</p>

Великобритания за нарастваща киберзаплаха от Китай: Това е епохално предизвикателство

Свят Преди 11 часа

Великобритания съобщи днес, че е извикала посланика на Китай, за да заяви, че разкритията за шпионски връзки са неприемливи

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

Какво е състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Пловдив

България Преди 12 часа

Влошило се е обаче състоянието на пожарникаря, върху когото падна дърво по време на спасителната акция

<p>Един от всеки четирима възрастни е застрашен</p>

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

България Преди 12 часа

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт

<p>&quot;Тези хора нямат място в Европа&quot;</p>

ЕС: Онези, които отричат геноцида в Сребреница, нямат място в Европа

Свят Преди 12 часа

В ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница