Учени създадоха нов тип софтуер за надзор, който прави разлика между приятелска прегръдка и удар с юмрук в лицето, съобщи "Ню сайънтист" (NewScientist.com).

Разработката скоро ще може да се използва за наблюдение на огромните количества записи от видеосистемите за сигурност (CTTV) в банки, казина, по аерогари и на други критични места.

Умният софтуер, способен автоматично да открива насилие, е дело на двама инженери от университета в Тексас. Алгоритъмът анализира всеки кадър от записа и веднага фиксира подозрително поведение.

По време на тестовете 12 души, разделени в шест двойки, са били помолени да извършват различни действия един спрямо друг, вкл. имитации на юмручни удари и бутане.

Всеки кадър от записа след това е бил анализиран от системата, като 92% от единичните действия (например просто поклащане на ръката) са установени с голяма точност.

2/3 от по-дългите последователности от действия също са били разпознати от софтуера.

Новата система има висока разделителна способност - за разлика от CTTV технологията, чиято цел не е да следи в детайли близките контакти между хора.

На инженерите остава да поработят върху надеждността на умната система, преди тя да бъде въведена в практиката.