Комбинацията от мазнини и захар в шоколода помагат за изработването на серотонин, хормона, контролиращ настроението, и ендорфин, влияещ върху чувството на щастие. Освен това приповдигнатото настроение е в резултат от съдържаните в какаото фенилетиламин и теобромин. Двете съставки са "виновни" за славата на шоколада като афродизиак, тъй като увеличават и сексуалното желание.
Шоколадът освен всичко друго е и полезен за нормалната работа на сърцето и циркулацията на кръвта, благодарение на способността си да разрушава съсиреците. Това му свойство се дължи на съдържимите в какаото флавоноиди. Според учени от Калифорнийския университет малко парче тъмен шоколад съдържа такова количество флавоноиди, колкото шест ябълки, 4,5 чаши чай, 28 чаши бяло вино и 2 чаши червено.