Още по темата

Дори и никога да не сте чували за ефекта Дънинг-Крюгер, със сигурност поне веднъж в живота си сте го виждали в действие.

Феноменът Микеланджело:Как нашият партньор ни променя

Във видеото горе разберете няколко интересни факти за човешкия мозък

Ефектът Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното.

Познато, нали?

Дейвид Дънинг изучава човешката психология дълги години

и в частност метакогницията или по-просто казано "мисленето относно мисленето", способността на хората да мислят върху това как мислят.

През 1999 г. съвместно със своя студент Джъстин Крюгер психологът публикува научен доклад със заглавие „Некомпетентни и ненаясно: Как трудностите при осъзнаване на собствената ни некомпетентност водят до завишена самооценка“.

В него са описани редица експерименти със студенти, на които били възложени задачите да оценяват до каква степен са забавни дадени шеги (и резултатите са сравнени с оценката на професионални комедианти), да откриват граматични грешки, да отговарят на логически въпроси и други.

Тези, които се справят най-зле със задачите, изненадващо очаквали, че са се справили блестящо, а студентите с най-добри резултати очаквали, че са се провалили.

Това кара психолога и неговия студент да стигнат до заключението – некомпетентните хора не знаят колко некомпетентни са всъщност, защото тяхната некомпетентност ги лишава от способността да имат правилна оценка и да осъзнаят колко не са наясно.

Любопитното е, че в много от случаите некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани и внимателни, а вместо това ги дарява с неуместна увереност, подкрепена от нещо, което им се струва като знание“, пише Дънинг в доклада си.

Лесно е да съдим другите, но ние също не сме незасегнати

от този ефект. Колкото и да сме образовани в различни сфери, винаги има такива, за които мислим, че сме наясно, когато всъщност не сме чак толкова.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ПРАВИЛАТА, КОИТО ГЛУПАВИТЕ ХОРА СЛЕДВАТ

Осъзнавайки това, едно лошо чувство на неинформираност се загнездя у нас, но Дънинг има коментар и по този въпрос:

През годините се убедих в един ключов факт за игнориращия ум. Не трябва да мислим, че сме неинформирани, а че сме просто зле информирани“.

Игнориращият ум не е празен, той е пълен с грешната информация

И все пак тази информация е единствената, с която разполага и затова той разчита на нея, сякаш тя е надеждна.

За да превъзмогнем този ефект и да не бъдем некомпетентни в собствената си некомпетентност Дънинг съветва да се превърнем в собствен „адвокат на дявола“.

Бъдете по-критични спрямо всичко, което мислите, че знаете. Замисляйте се от къде сте го научили, подкрепено ли е с факти, или просто сте го чули от някъде. И разбира се – четете, четете, четете!

А ако нямате време да четете, днес има редица канали, по които можете бързо и ефикасно да се информирате по всяка тема, която ви интересува.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Защо е полезно да прощаваме

9 неща, от които да се откажете, за да сте успешни

Защо пристрастяването е разстройство на обществото

ТРИКОВЕ, С КОИТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕМ В МАГНИТ ЗА ХОРАТА

Съоснователят на Инстаграм ни учи как да спрем да отлагаме